StoryEditorOCM
Splitovog četvrtka

Šta vi tamo kopate? Stiže još jedno popularno arheo-predavanje.Pričat će se o najnovijim arheološkim otkrićima u Muću

Piše SPLIT SD
2. listopada 2024. - 12:00

U Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci u četvrtak, 3. listopada s početkom u 19 sati stiže još jedno popularno arheo-predavanje u sklopu izuzetno posjećenog ciklusa predavanja pod nazivom "Šta vi tamo kopate?". Nadolazeća tema pričat će o najnovijim arheološkim otkrićima u Muću.

Muć, arheološkoj struci i široj javnosti, postaje poznat još 1886. godine kada je don Miho Jerko Granić, župnik u Gornjem Muću, prilikom obnove crkve sv. Petra otkrio oltarnu gredu s natpisom kneza Branimira.

Smještena na strateškom položaju, dolina Muća je mjesto gdje većina znanstvenika, arheologa i povjesničara smješta Andetrium, poznatu delmatsku gradinu i posljednje uporište vojskovođe Batona tijekom Batonskog rata. Nakon hrabrog otpora protiv Rimljana, Andetrium je ipak pao pod rimsku vlast, postavši važno rimsko naselje i tabor. Na položaju Dobreč otkriveni su ostaci antičkih objekata koji nam pokazuju da su Rimljani ovdje živjeli u velikom stilu, u raskošnim kućama s luksuznim predmetima.

image
Privatni album

Od 2017. godine, članovi Zadruge ARHEO KO-OP, pod vodstvom arheologa Vedrana Koprivnjaka, provode sustavna istraživanja na ovom lokalitetu. Tijekom pet arheoloških kampanja otkriveni su impresivni ostaci rimske urbane arhitekture, koji potvrđuju kako su stanovnici Muća u 2. i 3. stoljeću doista uživali u blagodatima rimskog načina života. Radiokarbonske analize dale su prve pouzdane podatke o Andetriju, a pronađeni predmeti svjedoče o luksuzu i bogatstvu njegovih stanovnika.

Od 2019. godine, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom arheologa Miroslava Vukovića, provodi daljinska istraživanja i terenske preglede na prostoru općine Muć. Cilj istraživanja je primijeniti metode daljinskih istraživanja (LiDAR, zračna arheologija, geofizika) kako bi detektirali nove lokalitete i razjasnili kontekst onih već poznatih u sklopu jedinstvenog krajolika doline Muća.

image
Privatni album

Na predavanju će Miroslav Vuković, stručni suradnik s Odsjeka za arheologiju, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i stručnjak za nedestruktivne metode, te Vedran Koprivnjak, suosnivač ARHEO KO-OP-a, iskusni arheolog i popularizator kulturne baštine, podijeliti svoja otkrića i fascinantne priče s terena.

"Šta vi tamo kopate?" je prvi međuinstitucionalni projekt javne arheologije u Splitu u kojem surađuju Arheološki muzej u Splitu, Hrvatsko arheološko društvo, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i Muzej grada Splita.

- Svakako dođite ranije kako bi zauzeli mjesto, jer su ova predavanja izuzetno posjećena. Ne propustite još jednu priliku za druženjem uz znanstveno utemeljene i toliko zanimljive arheološke priče - naveli su organizatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 12:00