StoryEditorOCM
SplitI. i II. gimnazija

Srednjoškolci u elitnoj splitskoj gimnaziji manje će se kuhati ove godine, ali kada će stići trajno rješenje?

Piše Ana Pivčević
11. rujna 2024. - 20:22

Učenicima je u ponedjeljak počela nova školska godina. U klupe su po prvotnom planu učenici trebali sjesti 2. rujna, ali se naknadno početak nove školske godine pomaknuo s obzirom na trajanje turističke sezone i vremenske prilike. Srećom da je tako odlučeno, pa je s prvim danom školske godine stiglo i najavljeno zahlađenje.

Lakše se diše, pogotovo za učenike čije škole nisu opremljene klimatizacijskim uređajima.

Jedna od njih je i II. gimnazija u Spinutu u kojoj još uvijek problem nije riješen, ali srećom privremeno rješenje je tu.

Prošle godine smo pisali kako su se učenici i roditelji žalili na uvjete u zgradi u kojoj djeluju I. i II. gimnazija u Splitu. Učionice na prvom i drugom katu zgrade odavno su klimatizirane, ali zato nisu one u prizemlju i podrumu.

U elitnoj splitskoj gimnaziji učenici umiru od vrućine u smrdljivim podrumima: ‘Nemamo klimu, hladimo se lepezama... ‘

Ravnateljica II. gimnazije Ivanka Kovačević nam je objasnila da bi prema informacijama koje imaju ovaj problem trajno trebao biti riješen u ovoj školskoj godini.

image

Ravnateljica II. gimnazije Ivanka Kovačević
 

Joško Šupić/Cropix

- Za potrebe pisanja mature unajmili smo prijenosne klime. Unajmili smo i za početak školske godine kako bi olakšali boravak u učionicama učenicima i profesorima. Privremeno rješenje je tu i pokriveni smo - kazala nam je ravnateljica Kovačević.

Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, u rujnu 2023. godine za Slobodnu Dalmaciju je kazao da je zgrada I. i II. gimnazije u postupku etažiranja i utvrđivanja suvlasničkih dijelova između Grada, Županije i Sveučilišta u Splitu. Objasnio je tada da je u dogovoru sa Sveučilištem izrađen projekt klimatizacije cijelog objekta te da je plan nakon dovršetka prve faze radova koje provodi Sveučilište, pristupiti klimatiziranju učionica I. i II. gimnazije.

image

Županijski proćelnik za prosvjetu Tomislav Đonlić

Tom Dubravec/Cropix

Upit smo mu poslali i ove godine. Zanimalo nas je u kojoj su fazi radovi i kada će se učionice klimatizirati, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 20:51