StoryEditorOCM
Splitza sada dva slučaja

Splitu prijeti epidemija opasne zarazne bolesti? U BiH je eksplodirala, šefica Higijenskog zabrinuta: ‘Sve gore i gore!‘

Piše Ivica Marković
17. svibnja 2024. - 17:33

Poslovica kaže kako su u strahu velike oči, a još su veće, kada netko bez razloga, barem za sada, počne širiti priču kako bi se nešto loše moglo dogoditi.

Tako se već danima po Splitu može čuti kako će nas zahvatiti epidemija ospica (morbila) kojih ima jako puno u susjednoj BiH (za sada u BiH 3339 slučajeva), ali i Srbiji (za sada u Srbiji 80 prijavljenih slučajeva). I onda se panika širi i širi, ljudi strepe od nečega što je "na dugom štapu".

Situacija u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji (SDŽ) po pitanju ospica, barem za sada nije katastrofična, ali bi to mogla biti, budući je jedno dijete, od dvoje zaraženih osoba (druga osoba je odrasla ženska osoba), koje je zaraženo bilo u kontaktu s velikim brojem djece.

- Dakle, imamo samo dva slučaja koji nisu ni na koji način povezana. U četvrtak smo imali tri sumnje na ospice, ali nikome od ta tri "sumnjivca" nije dokazano da ih ima. Vidjet ćemo što će se dalje događati i kako će se odvijati situacija - rekla nam je doc. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ).

Kako u BiH ima "osutih na lopate" zanimalo nas je može li se svojevrsna epidemija ospica proširiti i na RH, odnosno SDŽ, budući veliki broj BiH državljana upravo preko Dalmacije ulazi u RH, a i mnogo hrvatskih državljana preko dalmatinskih graničnih prijelaza ulazi u BiH.

- Uvijek postoji opasnost od epidemije, jer mi nemamo dobru procijepljenost djece protiv ospica. Dakle, da bi bili sigurni da neće biti epidemije ospica procijepljenost bi trebala biti veća od 95 posto djece, što kod nas nije slučaj.

Prema podacima koje imamo iz 2022. godine, a takvi su ili slični podaci svih zadnjih godina, u SDŽ obuhvat cijepljenja protiv MMR (morbile, zaušnjaka, rubeole), kod predškolske dobi bio je oko 79 posto (primovakcinacija), a u školskoj dobi je bio oko 85 posto. Obuhvat cijepljenja je iz godine u godinu sve lošiji i to je ono što je zabrinjavajuće, kazuje dr. Karin.

image

doc. dr. sc. Željka Karin

Ronald Goršić/Cropix

Prema posljednjim rezultatima, posljednjih godina su obuhvati cijepljenja protiv MMR-a pali za primovakcinaciju na 79 posto, a za revakinaciju su 85 posto.

- Moram reći da ove velike brojke zaraženih u susjednim državama nisu ovakve svake godine. Zbog svega ovoga pozivamo svu djecu, odnosno sve roditelje koji do sada nisu cijepila svoju djecu protiv MMR-a da to urade, a sve kako bi spriječili moguće teške posljedice obolijevanja od ospica. Ospice mogu izazvati upalu mozga, pluća, a može, zbog komplikacija doći i do smrtnog ishoda - zaključila je doc. dr. sc. Željka Karin.

Prema tablici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH do sada je u 2024. godini u FBiH od ospica oboljela ukupno 3339 osoba.

Najviše oboljelih ima u Sarajevskom kantonu 2514, a na drugom mjestu je Tuzlanski kanton sa 565 slučajeva. U kantonima koji su granicom "naslonjeni" na RH i nema puno slučajeva. Tako u Zapadnohercegovačkom kantonu nije zabilježen ni jedan slučaj, u Kantonu 10 zabilježen je samo jedan slučaj, dok su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zabilježena samo dva slučaja.

Najviše oboljelih je od 1 do 4 godine života i njih ima 1221, na drugom mjestu su djeca od 5 do 9 godina žvota i njih ima 954, a na trećem mjestu su djeca od 10 do 14 godina kojih ima 449. Za napomenuti je da oboljelih koji imaju 30 i više godina života ima čak 262, dok onih od 20 do 29 godina života ima 177.

Onih koji su cijepljeni s cjepivom protiv MMR-a, a ipak su oboljeli od ospica ima 76, nepotpuno cijepljenih je oboljelo 191, necijepljenih 2782, a onih za kojih nema točnih informacija jesu li ili nisu cijepljeni, a oboljeli su ima 290.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2024 21:16