StoryEditorOCM
Splitsve je regularno

Splitskom maturantu banka pisala da može bilo kad provjeriti stanje na svom - mirovinskom računu: ‘Ma otkud im podaci?‘

Piše A. P.
19. rujna 2024. - 16:30

Splitskom maturantu (podaci poznati redakciji, op. a.) na kućnu adresu stigla je obavijest da je postao član Raiffeisen obveznog mirovinskog fonda. Stigle su mu i detaljne upute kako može u svakom trenutku provjeriti stanje na svom mirovinskom računu. 

- Odakle njima moji podaci i zbog čega baš oni? - prvo je bilo pitanje kojeg je morilo ovog srednjoškolca koji je, kako nam je objasnio, ovo ljeto samo mjesec dana radio preko učeničkog ugovora za jedan lanac trgovina. 

No, mjesta za paniku nema. Nitko nije ‘dilao‘ njegovim osobnim podacima već je riječ o proceduri koja je regulirana Zakonom o obveznim mirovinskim fondovima i podzakonskim propisima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

- Sve osobe koje prvi put pristupaju mirovinskom osiguranju mogu same odabrati svoj obvezni mirovinski fond, a ako to ne učine u roku od mjesec dana, Središnji registar osiguranika Regos ih po službenoj dužnosti raspoređuje u mirovinski fond. U koju kategoriju fonda će se osiguranik rasporediti ovisi o njegovoj dobi, a dodjela određenog mirovinskog društva (kojih je na tržištu trenutno četiri) vrši se prema pretpostavkama koje određuje Zakon. Po izboru samog osiguranika ili prema slučajnom poretku u obvezni mirovinski fond, Regos novom članu otvara osobni račun na koji poslodavac uplaćuje 5 posto od bruto plaće tijekom radnog odnosa.

Mirovinsko društvo nema uvid u podatke o temelju učlanjenja, već je navedeno u nadležnosti Regosa. Osiguranike kao nove članove fonda o navedenom obavještava sukladno zakonskim propisima mirovinsko društvo u koje je član raspoređen, prema uputi Regosa. Članovi također imaju naknadno mogućnost promijeniti kategoriju mirovinskog fonda i/ili mirovinskog društva koje upravlja fondom, a prema zakonskim pretpostavkama - objasnili su nam iz Raiffeisen mirovinskog fonda. 

Pojednostavljeno, ako ne izaberete fond u roku od mjesec dana nakon prvog zapošljavanja, što je to zakonska obveza svih novozaposlenih osiguranika, Regos će vas rasporediti u obvezni mirovinski fond (OMF) kategorije A kojom upravlja jedno od četiri obvezna mirovinska društva. 

- Obvezni mirovinski fond možete promijeniti svakih 15 dana putem e-usluge Obvezni mirovinski fond (prijava/promjena) u sustavu e-Građani, u bilo kojoj poslovnici FINA-e na šalteru na kojem se obavljaju poslovi Regos-a ili na šalteru Mirovinskih informativnih centara u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Kategoriju fonda možete promijeniti jednom u kalendarskoj godini unutar istog mirovinskog društva ili prelaskom u mirovinski fond kojim upravlja drugo mirovinsko društvo. Istovremeno se može promijeniti i kategorija OMF i obvezno mirovinsko društvo - piše na stranici Regos-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 16:30