StoryEditorOCM
SplitSLAVLJENIČKA GODINA

Splitsko ‘Jedinstvo‘ je viceprvak svijeta! Oduševili na svjetskom festivalu: nagradu posvetili preminuloj Ružici Mikačić

Piše SPLIT SD
26. srpnja 2024. - 16:02

Članovi folklornog ansambla Jedinstvo osvojili su 2. mjesto na velikom svjetskom festivalu folklora "Folk Fest Skopje" održanom u glavnom gradu Sjeverne Makedonije od 22. do 26. srpnja. Vrijednu nagradu splitski su folkloraši osvojili u jakoj konkurenciji 16 zemalja iz cijeloga svijeta.

Među odličnim natjecateljskim ansamblima iz Meksika, Malte, Gruzije, Njemačke, Cipra, Bugarske, Litve, Mađarske, Poljske, Gruzije, Turske, Njemačke, Španjolske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, jedinstveni članovi splitskog ansambla oduševili su stručno povjerenstvo festivala i zaslužili titulu viceprvaka ostavši samo na korak do pobjednika iz Bugarske.

Unatoč tužnim vijestima iz Hrvatske, članovi Jedinstva su kao i uvijek profesionalno obavili svoju misiju veleposlanika Hrvatske, a ovaj svoj uspjeh posvećuju preminuloj dugogodišnjoj predsjednici društva Ružici Mikačić.

image
FA Jedinstvo

Ova se nagrada lijepo uklopila u slavljeničku godinu Jedinstva jer upravo ove 2024. obilježavaju svoju 105. obljetnicu koja je ispunjena nizom događanja, raznih svečanosti i mnogobrojnih koncerata. Naravno tu su i čuvene turneje Jedinstva kojih će u ovoj godini biti, kako najavljuju splitski folkloraši, rekordan dvocifreni broj. A neke od najavljenih će zaista biti posebne kako i priliči velikoj obljetnici najstarijeg folklornog ansambla na hrvatskoj obali.

image
FA Jedinstvo

Povratak svjetskih viceprvaka u Split se očekuje ovaj vikend, nakon čega se FA Jedinstvo vraća u žestok ritam svoje ljetne izvedbene sezone. Tu se posebno izdvajaju nastupi na 70. Splitskom ljetu u tri izvedbe opere "Ero s onoga svijeta", jedna u Vrlici i dvije na Benama, te dugo očekivani samostalni cjelovečernji koncert 11. kolovoza na Plinari.

Pred Jedinstvom je u predstojećem razdoblju očigledno mnogo posla, jer pored navedenog očekuje ih i njihov "Šotobraco Splitom" te velika organizacija 3. Međunarodnog festivala folklora Split 2024. koji će se održati na pozornicama i trgovima Splita, Podstrane, Trogira i Solina od 19. do 25. kolovoza.  

image
FA Jedinstvo
image
FA Jedinstvo
image
FA Jedinstvo
image
FA Jedinstvo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 20:47