StoryEditorOCM
SplitBEZOBRAZLUK

Splitski školarci se ponovo iživljavaju nad svojim marendama: desetak čašica jogurta razlitano po podu. Poznati krivci

Piše Božidar Lončar
26. siječnja 2024. - 19:52

Uznemirujući video bačene hrane nasred ulice u centru Splita poslao nam je, kako se opisuje, zgroženi čitatelj. Snimka iz grada napravljena je u srijedu između 10:45 i 11, odnosno neposredno nakon velikog odmora, svega stotinjak metara od Osnovne škole ”Dobri” i dječjeg vrtića odmah preko puta.

Jesu li se djeca gađala jogurtom za vrijeme glavnog odmora pitali smo i ravnateljicu ”OŠ Dobri” Mirjanu Dodig. Ona nam je potvrdila kako su hranu doista bacali učenici viših razreda. Tako je marenda, koja je mogla biti dana drugim učenicima ili predana u samostan par stotinjak metara dalje - gdje je i do sada bila donirana; kaže ravnateljica - završila na podu. Na sramotu svih.

- Ajme, da. Nažalost, mogu potvrditi da su to napravili učenici škole. Bilo je za vrijeme velikog odmora i poslala sam spremačicu da to očisti. Mijenjat ćemo jelovnik i staviti mlijeko u tetrapaku umjesto jogurta. Ako ga neće jesti neka ga ostave u školi – rekla nam je ravnateljica.

image
Paun Paunović/Cropix

Djeca su upozorena i gađanje jogurtima bit će tema na Vijeću roditelja, dodaje Dodig. Krivci nisu pronađeni pa nema ni odgojnih mjera.

- Djeca će biti upozorena i mi ćemo reći djelatnicima da ih malo više motre. Ovo nije primjereno i nije prihvatljivo. Učenicima se skretala pozornost da se ne mogu tako ponašati. U ovim situacijama je teško otkriti počinitelje jer su izvan nadzora i nadamo se da se više neće ponoviti.

image
Screenshot/Anonimno

Ovo je prva ovakva situacija u drugom polugodištu od kada se marende pripremaju u školi, ali nije prvi slučaj gađanja s hranom, iznosi ravnateljica.

- Dok su bile marende iz pekare znalo je biti hrane svugdje. Od kraja prosinca radimo svoje marende i ovo je prvi takav događaj. Nije nam bilo svejedno, desetak čaša je bačeno.

Marende su se i prije znale odnijeti u samostan, sada više ne, izvijestila je Dodig. Ako je već ne pojedu, neka je makar odnesu kući ili daju nekome tko je gladan. Možda roditelji vide članak pa i sami upozore djecu da se ovako što ne bi dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 02:20