StoryEditorOCM
Splitrastu tenzije

Splitski roditelji na rubu očaja, a u Banovini ih stalno mole da se strpe: Gdje ćemo s djetetom?! A Puljak je obećao...

Piše STIPE ŠARIĆ
26. lipnja 2024. - 16:12

- Glavna poruka današnje konferencije je da roditelje molimo za strpljenje, naša procjena je da će na kraju upisa, kada prođe žalbeni rok i kada sinkroniziramo rezultate upisa s privatnim vrtićima, u vrtiće biti upisana sva djeca, a u jaslice ćemo upisati svu djecu koja ispunjavaju uvjete i čija su oba roditelja zaposlena i imaju prebivalište na području Grada Splita - rekao je gradonačelnik Ivica Puljak početkom svibnja ove godine na konferenciji za medije na temu rezultata prvog kruga upisa u gradske vrtiće.

Puljak objavio rezultate upisa u splitske vrtiće i pozvao na strpljenje: ‘Situacija je bolja nego prošle godine...‘

image

Ivica Puljak

Tom Dubravec/Cropix

I evo nas sada u lipnju, dva mjeseca nakon spomenute konferencije za novinare, žalbeni rok je prošao, a više roditelja nam se jutros javlja kako je njihova žalba odbijena, te da im djeca nisu primljena u vrtiće, iako su ispunjavali sve uvjete koje je naveo gradonačelnik.

- Dijete je staro 11 mjeseci, u kolovozu puni godinu dana i nije primljeno zbog nedostatka mjesta, što nam je jasno, ne želimo ni mi na silu 30 djece u grupama, ali zašto je gradonačelnik obećao da će sva djeca zaposlenih roditelja, a mi to oboje jesmo, biti upisana, ako nije imao neko rješenje, jer je znao za kapacitete vrtića? Sad su popunjeni svi gradski i privatni i ne znamo kamo ćemo od rujna s djetetom, kad se majka bude morala vratiti na posao.

image
Nikša Stipaničev/Ilustracija/Cropix

Sve razumijemo, i nedostatak mjesta i potrebu da se s brojem stane u razumnom momentu, ali da kupuje netko političke bodove preko djece i roditelja, jadno je i nedopustivo. Hladno je izjavio da će svi bit upisani, a mi imamo sve uvjete, ali smo dobili odbijenicu zbog nedostatka mjesta i sad će opet isto tako hladno reći da nema problema, da će se sve riješiti, ali pitam kako? - frustrirano se pita.

image
Nikolina Vuković Stipančev/Ilustracija/Cropix

Kako gradska vlast misli riješiti ovu situaciju pitali smo se i mi, pa smo ih kontaktirali da nam otkriju je li se gradonačelnik Puljak u svome obećanju malo preračunao. Kako oni navode, nema razloga za brigu, jer upisivanje još uvijek traje, te roditelje mole za još malo strpljenja. Ako im je strpljenja više uopće ostalo. 

- Naša procjena je da će sva djeca biti upisana u vrtiće, a u jaslice sva djeca koja ispunjavaju uvjete, čija su oba roditelja zaposlena i imaju prebivalište na području grada Splita. Nadamo se da će ove godine ostati mjesta i za novu kategoriju koja najčešće nije bila upisana u jaslice, a to su djeca čiji roditelji nisu zaposleni. Dakle, vjerujemo da ćemo uspjeti proširiti kategoriju upisa u jaslice.

Nakon završetka žalbenog roka, 20. lipnja, nastavljamo s upisom djece na nepopunjena mjesta. Molimo roditelje čije dijete nije upisano u željeni vrtić tijekom žalbenog roka, a ispunjava uvjete, za još malo strpljenja. Suradnjom gradskih, privatnih i vjerskih vrtića osigurat ćemo upis tamo gdje ima slobodnih kapaciteta.

image
Ante Čizmić/Ilustracija/Cropix

Roditelje koji su ostvarili pravo na upis pozivamo da što prije odaberu vrtić i izvrše upis kako bi se optimizirali kapaciteti i oslobodila mjesta za drugu djecu.

Nakon usklađivanja podataka gradskih, privatnih i vjerskih vrtića, obavijestit ćemo roditelje djece koja još nisu upisana o slobodnim mjestima i ponuditi odgovarajući program u nekoj od predškolskih ustanova.

Zahvaljujemo roditeljima na strpljenju i suradnji i ističemo da upisni postupak i dalje traje - naveli su iz Grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 16:14