StoryEditorOCM
Splitvojislav mazzocco

Splitski novinar bio je strah i trepet, prijetio mu i Bandić, a sada radi u skladištu: ‘Skoro me koštalo života...‘

Piše SPLIT SD
20. listopada 2024. - 20:19

Splićanin Vojislav Mazzocco, jedan od istaknutijih hrvatskih novinara s više od 20 godina iskustva, danas je u emisiji Nedjeljom u 2 otvoreno progovorio o izazovima koje je nosila njegova karijera, razlozima za napuštanje novinarstva i kako se prilagodio potpuno novom profesionalnom putu. 

Mazzocco je priznao da mu se život drastično promijenio otkako je prije više od dvije godine prestao raditi kao novinar.

- Da sam ostao novinar, više ne bih bio živ - izjavio je, objašnjavajući kako je stres posla ostavio ozbiljne posljedice na njegovo zdravlje.

Tijekom karijere, Mazzocco je stekao reputaciju hrabrog i direktnog novinara, što mu je često donosilo sukobe s moćnicima.

image
Cropix

- Ja sam svoj poziv novinara shvatio tako da trebam publiku zabaviti, educirati, informirati. To troje pomiriti, nužno donosi sa sobom sukobe s ljudima s kojima sam pričao, naročito ako imaju previsoko mišljenje o sebi ili ako ih moć malo ponese - kazao je.

Prisjetio se i prijetnji koje je dobivao, uključujući one od pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji mu je jednom prilikom rekao da bi mogao "pasti niz stepenice" i prestati biti novinar. Iako nije vjerovao da će to biti sudbina, na kraju se Bandićeva prognoza, kako sam kaže, ipak ispunila.

Mazzocco je danas daleko od novinarske svakodnevice. Započeo je novi profesionalni put radeći u trgovačkom lancu, gdje je počeo kao pomoćni skladištar, otkupljivao boce i limenke te obavljao druge poslove.

- Ljudi, molim vas, operite boce, pogotovo one od alkohola i mliječnih proizvoda! Zbilja smrde - poručio je Mazzocco, prisjećajući se svojih prvih dana na novom poslu.

image
Cropix

Usprkos velikom zaokretu, zahvalan je na prilici koja mu je pružena u trgovačkom sektoru, a posebno se osvrnuo na svoje kolege koji su, kako kaže, isprva bili iznenađeni kad su ga vidjeli.

- Kolege su me guglali i pitali se što će biti kad stignem. Hoću li ostati dva tjedna i otići, ili razvući ih u medijima - prisjetio se s osmijehom.

Njegov kolega Ivan Ivančić potvrdio je da je u početku bilo nevjerice kada su saznali tko dolazi.

- Čitao sam dosta njegove tekstove u prošlosti. Čak se dosta nisam slagao s Vojkovim upisima, često sam ostavljao hejterske komentare. Vojko je hajdemo reći malo na lijevo, ja sam na desno, nismo se s te strane slagali. Neobično prijateljstvo, tako je! Čim smo počeli raditi shvatio sam da čovjek želi raditi, želi učiti i želi pomoći. Najbolji kolega dosad - kazao je Ivančić.

Novinar Jutarnjeg lista, Marko Špoljar, koji je s Mazzoccom surađivao u Večernjem listu, prisjetio se početaka njihove suradnje.

- On je bio kao Formula 1 naše generacije, brzo je pokazao talent - rekao je Špoljar.

image

Vojislav Mazzocco

Cropix

Kada je Mazzocco napustio novinarstvo, mnogi njegovi kolege nisu mogli vjerovati da je počeo raditi u trgovini, ali Špoljar je rekao da ga to nije toliko iznenadilo.

- Gotovo mi je bilo drago što je to konačno učinio, jer se posljednjih godina stvarno mučio u novinarstvu - kaže.

Iako mu je promjena karijere bila teška, Mazzocco se prisjeća kako su mu roditelji, na čiju podršku uvijek računa, bili oduševljeni njegovom odlukom.

- Bio sam zabrinut da će biti razočarani, ali su me potpuno podržali - kazao je za HRT.

Na pitanje hoće li se ikada vratiti u novinarstvo, Mazzocco se našalio: - Žena bi me ubila da se vratim! -

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2024 20:22