StoryEditorOCM
SplitPOKRAJ ŠKOLE

Splitski apsurd: zbog parkiranih automobila školarci hodaju posred ceste, a pješački prijelaz vodi - u kontejner!

Piše Ana Pivčević
27. rujna 2024. - 21:44

Pješački prijelaz je označeni dio površine kolnika koji je namijenjen prijelazu pješacima. Definicija je to prema zakonu. U samoj blizini pješačkog prijelaza ne bi se smjelo parkirati, kako bi pješaci mogli sigurno izići na cestu, ali i kako bi ih vozači na vrijeme ugledali. U teoriji to zvuči super, ali zamislite da pješački vodi u kontejnere ili parkirane automobile. Situacija je to na koju nailaze pješaci na križanju Gorskog i Mandalinskog puta pokraj Dječjeg vrtića "Mandalina" i niže kod Osnovne škole "Marjan". 

– Apsurdna je ovo situacija. Već dvije godine tražim da se ovaj problem riješi, ali nikakvog pomaka nema. Prvi put sam Grad Split upozorio na ovaj problem kada mi je dijete bilo prvašić, a sada ide u treći razred. Pa tražim minimum minimuma, a to je da se poštuje zakon – govori nam Splićanin (podaci poznati redakciji, op.a.) čija djeca idu u Osnovnu školu "Marjan". 

Objašnjava nam da djeca, ali i odrasli, kada idu Gorskim putem prema Mandalinskom putu nemaju drugu opciju nego hodati po cesti.

image

Mali Splićani snimljen prije dvije godine na prvi dan škole, a i dan danas nema prohodan nogostup

Čitatelj

– Na Gorskom putu, koji je inače dvosmjerna ulica, automobili su parkirani s obje strane, tako da djeca nemaju izbora. Zamislite samo kako je noću ili kad pada kiša, kada je smanjena vidljivost. Na križanju s Mandalinskim putem pokraj vrtića postoji pješački prijelaz. Na njegovu početku su kontejneri i često parkirani automobili, tako da se djeca moraju tu provlačiti kako bi uspjela prijeći cestu. Na kraju ulice pokraj škole, na križanju s Prilazom Vladimira Nazora, postoji pješački koji završava u parkiranim automobilima, preko kojih dolazite do nogostupa – objašnjava nam roditelj, ogorčen jer se stvari nikako ne miču s mrtve točke. 

Kaže nam, prometno redarstvo zna proći tim dijelom i kazniti vlasnike automobila, ali nije to dugotrajno rješenje. 

– Ljudi se ponovno vrate i parkiraju i opet smo na početku. Jasno mi je da je problem parkinga prisutan u cijelom gradu, al‘ zar ne bi pješački prijelazi, pogotovo u blizini škola, trebali biti slobodni. Jedino rješenje je postaviti stupiće, kao u blizini škole, kako bi naši najmlađi imali siguran put. Što se čeka, da neko dijete strada? – pita se naš sugovornik. 

image

Pješački kod vrtića ‘Mandalina‘ na križanju Mandalinskog i Gorskog puta

Čitatelj

Prije mjesec dana poslali smo upit Gradu Splitu, a tek smo prije nekoliko dana dobili odgovor. Zanimalo nas je što su poduzeli u vezi s ovim problemom, odnosno planiraju li osloboditi nogostup za pješake, primjerice, postavljanjem stupića. Također, pitali smo ih i koliko je kazni ispisano u tom dijelu grada. 

image
Paun Paunović/Cropix

– U protekloj godini, točnije od 1. rujna 2023. do 23. rujna ove godine, prometni redari su u ulicama oko Dječjeg vrtića "Mandalina", dakle na Mandalinskom i Gorskom putu, zatekli u prekršaju nepropisnog parkiranja 372 vozila. Od njih 372 prema kojima je postupano, za 102 vozila je, uz novčanu kaznu, izrečena i mjera premještanja, a 34 kazne se odnose na osnovu nepropisnog parkiranja na i pred pješačkim prijelazom – odgovorili su nam iz Ureda Grada. 

Odgovor na pitanje planiraju li postaviti stupiće ili imaju na umu neko drugo rješenje, nismo dobili. Samo nam je rečeno da će učiniti što Gradski kotar Varoš predloži.

image
Paun Paunović/Cropix
image

Zakrčeni nogostup na Gorskom putu

Čitatelj
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 21:45