StoryEditorOCM
Splitbanovino, ljubavi...

Splitski aktivisti u znak osvete išarali zgradu Banovine, ali kako....: ‘Zaslužuju svojim ponašanjem jednako poniženje‘

Piše S. Ša.
24. srpnja 2024. - 14:50

- Ako kroz sedam dana od ovog upozorenja ne zaštitite dostojanstvo skulpture Ruža vjetrova i ne očistite je od kojekakvih škrabotina, ispred samog ulaza u Banovinu izvršit ćemo ritualno samoišaravanje kao znak neslaganja s politikom zaštite javnih i kulturnih dobra ovoga grada - ultimatum je koji su gradskoj vlasti dali iz Građanske inicijative Split (GIST) prije tjedan dana.

image

Išarana skulptura "Ruža vjetrova"

GIST

Kako njihovi uvjeti nisu ispunjeni u navedenom roku, aktivisti su jutros ispunili svoje obećanje i izveli ritualno samoišaravanje.

- Prije sedam dana poslan je ultimatum odgovornom življu Banovine u kojem se od njih, u roku od sedam dana, zahtijeva uklanjanje grafita sa skulpture “Ruža vjetrova“.

Kako to nije učinjeno, bili smo prisiljeni ispuniti prijetnju iz ultimatuma i obaviti ritualno samoišaravanje kao čin protesta protiv neprimjerenog načina na koji se gradska vlast odnosi prema ovom spomeniku - naveli su.

Aktivisti su također išarali i ulaz u splitsku Banovinu smatrajući da i ona zaslužuje jednako poniženje.

image

Išarani ulaz u splitsku Banovinu

GIST

Budući da Banovina nema namjeru zaštititi dostojanstvo ove skulpture, a ništa nije učinila ni kako bi spriječila ponižavanje jedne osobe, lako je zaključiti da takvim svojim ponašanjem zaslužuje jednako ponižavanje.

Međutim, zbog pozitivnog koncepta koji gajimo prema svakome ljudskom biću, ne kanimo djelovati negativno ili osvetnički, nego se opredjeljujemo za čin širenja ljubavi  i dobrote pod nazivom “Banovino, ljubavi moja“- poručili su iz GIST-a i nadodali kako je "Ruža vjetrova“ samo metafora dugogodišnje zapuštenosti i vizualnog zagađenja cijelog grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 13:29