StoryEditorOCM
Splitborba protiv nereda

Splitska vlast želi ograničiti radno vrijeme klubova, ali i zabraniti prodaju alkohola u trgovinama pića u kasne sate

Piše Petra Klarić
9. kolovoza 2024. - 10:18

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u društvu svojih zamjenika Bojana Ivoševića i Antonija Kuzmanića održao je u petak u Banovini konferenciju za medije na temu ograničenja radnog vremena noćnim klubovima u staroj gradskoj jezgri.

Budući da je Ministarstvo turizma i sporta nedavno stopiralo provedbu te odluke, koja se prvenstveno tiče klubova "Boiler" na vrhu Marmontove ulice i "305 A.D."  nedaleko od Peškarije, iz Banovine smatraju da odgovornost za nered na području centra grada sada pripada njima.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Danas smo vas pozvali da vam pokažemo kakvo je stanje u gradu Splitu. Ukratko, tamo gdje Grad Split ima ingerenciju, tamo vlada red, a tamo gdje jedinice lokalne samouprave nemaju ingerenciju, vlada nered. Prošle godine gospodin Tomislav Šuta i gospodin Tonči Glavina, dok je bio državni tajnik, održali su pressicu na kojoj su pokazivali slike nedozvoljenog ponašanja turista i za to su optuživali Grad Split.

Sada se pokazalo da je za to odgovorna država, tamo gdje su mogli uvesti red, nisu to htjeli napraviti - kazao je gradonačelnik na početku konferencije za medije i dodao da će prikazati video u kojem se vidi kakvo je stanje na područjima kojima upravlja Grad, a kakvo na području oko ovih noćnih klubova. 

- Naša poruka je: dajte grad gradu da zaista njime možemo upravljati i bit će red. Treba pronaći balans između turizma i života stanovnika - dodao je Puljak.

Dogradonačelnik Ivošević kazao je da će predložiti da se izmjeni Zakon o trgovini, odnosno da se takozvanim "liquor shopovima" u središtu Splita zabrani prodaja alkohola u kasne sate.

Također, tražit će da se lokalnim vlastima dopusti da ograniče radno vrijeme noćnih klubova, s krajnjim ciljem da takvi klubovi u budućnosti uopće ne budu na području stare gradske jezgre.

- Predložit ćemo dvije izmjene zakona. Prva je ništa neviđeno u Hrvatskoj - ono što je u jednom zakonu tražit ćemo da se prekopira u drugi. Trenutno u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti postoji odredba koja omogućuje jedinicama lokalne samouprave ograničavanje vremena u kojem ugostitelji mogu prodavati alkohol. Tražit ćemo da se to kopira u Zakon o trgovini, da jedinice lokalne samouprave istu tu mogućnost imaju nad trgovinama. Time bi u velikoj mjeri riješili problem liquor shopova, čime bi njima postalo neisplativo raditi u staroj gradskoj jezgri. Dakle, od nekog sata ograničila bi se samo prodaja alkohola, dok bi druge stvari, kao slatkiše, osnovne namirnice i slično, i dalje mogli prodavati. 

Drugi prijedlog bi išao u smjeru izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, da ono što je jedinicama lokalne samouprave već omogućeno za sve ostale ugostiteljske objekte, da im gradovi i općine mogu regulirati radno vrijeme. Zatražili bi da se isto omogući za noćne klubove. Ne samo radno vrijeme, nego da možda imamo ovlasti stvoriti zone u kojima nije takva djelatnost dozvoljena. Ciljamo tu, naravno, na područje stare gradske jezgre - kazao je Ivošević.

image
Nikola Vilić/Cropix

Pitali smo ih smatraju li da su ugostitelji, vlasnici ova dva objekta, možda na neki način vršili pritisak na Grad Split, pošto su njihovi odvjetnici i gradskim vijećnicima slali dopise u kojima ih upozoravaju na moguće pravne posljedice izglasavanja takve odluke.

-  Ono što se nama ne sviđa je što, kada mi nešto pitamo Ministarstvo, odgovor čekamo jako dugo, a nekada nam ni ne odgovore. Slali smo im upite za nasipanje plaža, Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan nikada nije dobila odgovor. Kada ugostitelji traže odgovore, dobiju ih za 15 minuta. To je u redu, volio bih da svakome odgovore u 15 minuta.

Mislim da je ministar Glavina mogao stati na stranu Grada - zaključio je Puljak.

Također, istaknuli su da klub "305 A.D." ne poštuje ograničenje broja ljudi koji istovremeno mogu biti u klubu. Imaju tehničke uvjete za 50 gostiju, a unutra ih istovremeno zna biti i do 300, 400. To je veliki sigurnosni problem, smatraju, a sve su prijavili i Državnom inspektoratu. 

Ivošević nije htio komentirati bi li, da mogu, istu stvar primijenili na klub "Central", koji je od ova dva udaljen tek nekoliko desetaka metara, ali nije u zoni A pa se na njega ne odnose ista pravila, barem kako trenutno stvari stoje. Smatra da je u ovom slučaju zbog prošlih obračuna sada u sukobu interesa. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 02:47