StoryEditorOCM
Splitnaivno nasjele

Splitska policija istražuje dvije prevare; mislile da uplaćuju novac bliskom članu obitelji, brzo su shvatile zabludu

Piše Split SD
24. srpnja 2024. - 10:41

PU splitsko-dalmatinska jučer je zaprimila dvije prijave kaznenog djela prijevare. Naime, 73-godišnjakinja je prijavila kako je putem mobilne društvene mreže dobila poruku od nepoznate osobe koja se predstavila kao njezin bliski član obitelji, a koji je tražio da mu izvrši uplatu novca u iznosu od 2500 € na njegov račun što je i učinila.

- Ubrzo je shvatila da je prevarena. Također, na sličan način je prevarena i 56-godišnjakinja koja je s nepoznatog telefonskog broja preko društvene mreže dobila poruku navodno bliskog člana obitelji koji joj navodi da mu je mobitel pokvaren i moli da mu uplati novac.

Misleći da joj se doista obraća član obitelji koji je izvan RH, uplatila je na strani račun nešto više od 2000 €. Čim je uplatila novac prestala je komunikacija s nepoznatom osobom.

Nakon toga je stupila u kontakt s članom obitelji koji je negirao navedenu komunikaciju i žena je shvatila da je prevarena. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara. Budite sumnjičavi i ne uplaćujte novac dok niste sigurni u vjerodostojnost osobe s kojom ostvarujete komunikaciju.

Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome.

Ukoliko sumnjate na prijevaru, pozivamo građane da svaki takav način komunikacije prijave policiji - napominuju u splitskoj policiji.

Građane još jednom podsjećaju da posjete stranice Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi.

Također, navode kako je CARNET-ov Nacionalni CERT u rad pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba.

Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru. Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-zaprovjeru-internetskih-trgovina/.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 08:31