StoryEditorOCM
SplitNEMA RJEŠENJA

Splitska obitelj nasilno izbačena iz stana: ‘Vlasnik je ušao s pajserom, nemamo gdje...‘ Vlasnik: ‘Žohari, miševi...‘

Piše Božidar Lončar, SPLIT SD
20. svibnja 2024. - 20:22

Prava drama odvila se danas u Viškoj ulici na Bačvicama gdje je četveročlana obitelj (podaci poznati redakciji) izbačena iz stana u kojem su živjeli kao podstanari. U potrazi za pomoći obratili su se našoj redakciji. Kažu nam, alternative nemaju.

Kada smo stigli na adresu gdje su bili u najmu stana bez ugovora godinama imali smo što i vidjeti: dvoje umirovljenika, u već poznim godinama i s njima sin i kćer u 50-ima. Pokraj njih, sve što posjeduju nagurano u par vreća za smeće.

image
Jakov Prkić/Cropix

Oni nam tvrde da ih je iz stana od 40-tak kvadrata na prizemlju u kojem su živjeli kao podstanari i, kako kažu, uredno ga plaćali, vlasnik jutros prisilno izbacio te, po njihovoj priči, fizički nasrnuo na njih bez ikakvog razloga. Kako jutros nisu htjeli napustiti stan, a vlasnik je s polugom htio ući u njega, pozvana je i policija koju smo zatekli na mjestu događaja.

- Evo, svatko od nas je dobio prekršajni nalog u iznosu od 60 eura + 13,27 eura troškova utvrđivanja prekršaja. Krivi smo jer je policijskim postupanjem utvrđeno da ne stanujemo na adresi prebivališta, već od 1. srpnja 2021. stanujemo u Viškoj ulici na adresi koju nismo prijavili Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Otac i majka imaju jednu adresu prebivališta, a sestra i ja drugu jer nas je sestrin šef tada prijavio na njegovu adresu - pojasnio nam je jedan član obitelji.

image

Obitelj P.

Pričaju nam dalje: majka je preboljela karcinom, otac je branitelj i teško pokretan, a brat i sestra se snalaze i imaju svojih problema. 

Nakon razgovora s obitelji, otišli smo na vrata stana. Nitko nam nije otvorio. Prošetali smo zgradom i porazgovarali s jednom od susjeda. Ona pak tvrdi kako su "susjedi iz pakla":

- Njih je četvero u stanu od 40-ak kvadrata. Znalo je biti i dreke i vike, znala je i dolaziti policija, ma znate kako je to. Nemam što lijepo za reći, vlasnik je došao po svoje i to je to - kazala nam je kratko, što nam je neslužbeno potvrđeno i od strane dežurnih službi.

image

Zgrada ispred koje se nalazi obitelj 

Jakov Prkić/Cropix

Osim policije, ispred zgrade je došla i Hitna pomoć jer se otac požalio na bolove, međutim, obitelj je ostala sa svojim stvarima pored stepenica kraj Osnovne škole "Pojišan". U toj dvosatnoj drami pokušavali smo pronaći alternativu za obitelj, ali bezuspješno. Policija je došla opet, obitelj je na sebe nastojala privući pozornost, no nije bilo odgovora.

image

Policija je bila dva puta, a stigla je i Hitna pomoć...

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija/

Na kraju se priča dodatno zakomplicirala kada smo razgovarali s čovjekom (podaci poznati redakciji) koji nam se predstavio kao vlasnik stana. Njegova je priča drugačija. Rekao je kako je prisilu morao koristiti jer je, tvrdi, već nekoliko puta molio obitelj da napusti stan koji je, navodi, u groznom stanju, no obitelj je to odbijala.

- Ja sam vlasnik stana. Oni su došli prije skoro tri godine i nisam im dao ugovor jer sam mislio bit će tu mjesec, dva, što se oduljilo. Bilo mi ih je žao. I ja sam platio grešku, dobio sam kaznu zbog iznajmljivanja "na crno". Posljednjih pola godine nisu ništa plaćali i htio sam da izađu. No, na kraju su sve uredno platili, struju su pokrili, no na kraju smo je isključili, kao i najam. 

Da vidite stan na što liči... Žohari i miševi po podu, razbacano smeće, ući se može samo s "gas maskom" - navodi.

image
Jakov Prkić/Cropix

Ono što je sigurnost jest da je jedna obitelj u jako lošem financijskom stanju danas ostala bez svog krova nad glavom, bez svog doma.

Jedina opcija, govore nam, je ta da večeras umjesto u svoj krevet legnu pod stablo koje će ih svojim krošnjama barem malo zaštititi.

Zvali smo udrugu "MoSt"gdje su nam rekli da su, nažalost, prekrcani, a iz "Caritasa" nam poručuju kako su voljni pomoći i platiti smještaj prvi mjesec dana, ali da moraju pronaći slobodan stan, što je pred sezonu nemoguća misija, kazao nam je njihov prijatelj koji nas je i zvao.

I "MoSt" i "Caritas" poznaju obitelj već dugo i kažu da su godinama dio sustava, dolazili su po hranu i potrepštine, no konkretnog rješenja za sada - nema. 

Kako doznajemo, obitelj se popodne prebacila kod crkve "Gospe od Pojišana" gdje bi majka i otac trebali prenoćiti, dok sestra i brat još kod prijatelja traže rješenje. Stvari su im u obližnjem kafiću. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. srpanj 2024 20:28