StoryEditorOCM
SplitSve je priznala

Splitska liječnica koja je trgovala lijekovima dobila 4,5 godine zatvora, u struci ne smije raditi 10 godina! ‘Kajem se‘

Piše Mario Matana
21. listopada 2024. - 16:05

Gabrijela Delonga, donedavno cijenjena liječnica obiteljske medicine koja je prije koju godinu u Sinju radila i kao pedijatrica, osuđena je pred Županijskim sudom u Splitu na četiri i pol godine zatvora! Za četiri kaznena djela, među kojima i dilanje! Zvuči sve dosta crno, no priča je ipak malo složenija... Inače, optuženica je priznala praktički sve navode optužnice tako da je suđenje završeno iznimno brzo, a i cijeli postupak je od otkrivanja trajao relativno kratko.

Dobro, njeno priznanje zbog čega je sve išlo glatko, cijenjeno je pred sudom kao olakotna okolnost. U ponedjeljak je proglašena krivom po četiri točke optužnice: zlouporabu položaja i ovlasti (dobila je dvije godine zatvora po toj osnovi), krivotvorenje poslovne ili službene isprave (jedna godina zatvora), neovlaštena proizvodnja i promet drogama (dvije godine) te neovlaštena proizvodnja i promet tvarima zabranjenima u sportu (osam mjeseci), pa je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci.

Županijski sud joj je ovom, još uvijek nepravomoćnom, presudom odredio i sigurnosnu mjeru ‘zabrane obavljanja liječničke djelatnosti u trajanju od deset godina‘! Također, mora platiti 1.750 eura sudskih troškova, ali i nadoknaditi HZZO-u 24.494,78 eura...

Što je u ovom slučaju zapravo bilo na stvari? Doktorica Gabrijela Delonga je, po vlastitom priznanju, u jednom trenutku nakon smrti oca naslijedila njegove dugove te zbog teške bolesti majke, krenula u falsificiranje recepata na imena osoba koji su kod nje imali zdravstvene kartone.

- Priznajem sve. Znam da sam učinila ludost, da mogu vratiti vrijeme, nikada to ne bih napravila. Sramota me izlaziti iz kuće, drago mi je da sam preselila u kvart u kojem me nitko ne zna. Potonula sam i fizički i psihički. Spremna sam na kaznu, kakva god ona bila - kazala je okrivljena Delonga prošli tjedan, iznoseći svoju obranu.

A tijekom 13 mjeseci lažirala je ukupno 165 recepata na imena 44 pacijenta. Većina je bila za tablete poput oksikodona, varijante svjetski ozloglašene tablete protiv bolova oksycontin koja sadrži heroin. Naravno, njeni pacijenti nisu ništa znali o tome, a tablete je podizala u deset ljekarni. Što joj je na koncu i došlo glave, odnosno slobode pa i posla, odnosno životnog obrazovanja. Sve se počelo razotkrivati kad je u jednoj ljekarni zaposlenica majci maloljetnika spomenula lijek odnosno pitala ženu kako se odvija terapija hormonima rasta za njezino dijete! To je, naravno, kod ove izazvalo šok jer nije imala pojma o ikakvoj terapiji; na koncu se utvrdilo da je dr. Delonga ispisivala recepte za hormon rasta na imena 14 maloljetnika!

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix

Iako se na policiji branila šutnjom, sve je priznala već prilikom ispitivanja pred tužiteljstvom. Tako je Županijskom državnom odvjetništvu bilo i lakše podignuti optužnicu, a i sudu na koncu donijeti osuđujuću odluku. Makar je doktorica priznala da je sve koristila zbog bolesne majke, kojoj je davala i hormon rasta jer je izgubila apetit zbog bolesti, nije se istraživalo kome je sve, vjerojatno, prodala tablete i druge pripravke.

Pored priznanja, kao olakšavajuće okolnosti sud je cijenio iskreno žaljenje i kajanje te da je uložila napor kako bi podmirila nastalu štetu, a konačno nije do sada bila osuđivana. Otegotne su međutim bile izuzetna upornost jer je sve trajalo više od godine dana, a pored toga kaznena djela je počinila u javnoj službi, kršeći kodeks liječničke etike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 16:06