StoryEditorOCM
Splitskandalozan incident

Split Pride o napadu na gay par na Bačvicama: ‘Ovakvog se Splita danas sramimo‘; Policija: ‘Tražimo nepoznatog napadača‘

Piše Vijesti SD
20. srpnja 2024. - 11:16

Nakon što je Ricky Liu, tiktoker i infulencer iz Londona, objavio video snimke na TikToku i Instagramu, u kojima opisuje svoje horor iskustvo u Splitu, kada su njega, njegovog dečka i prijatelje napali zbog toga što su gay, o svemu se oglasila i udruga Split Pride.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

- Ovakvog se Splita danas sramimo.

Tijekom ovogodišnje kampanje Split Pridea upozoravali smo na problem sigurnosti u javnom prostoru. Pričali smo o tome kako nije fer da LGBTIQ+ osobe stalno moraju razmišljati o tome koliko su sigurni i mjeriti koliko se slobodno mogu ponašati. Ovi turisti su valjda mislili da mogu biti opušteni. Činjenica je da LGBTIQ+ osobe ne mogu biti opuštene u Splitu jer će si unatoč svim važećim zakonima netko uvijek dati za pravo da im priđe i napadne ih, pljuje i vrijeđa. U sred bijela dana.

Bili smo na mjestu gdje su lokalci napali skupinu gay turista iz Velike Britanije: ‘Ma kakvi su to mozgovi? Zgrožen sam‘

Sramotno je da se u gradu koji toliko ulaže u turizam tuku turisti po plažama. Žrtva homofobnog napada je influencer sa 90 000 pratitelja pa je pitanje i kako će se to odraziti na splitski turizam. Hoće li cijela Europa sada znati kakvi smo divljaci. Pitanje je hoće li Turistička zajednica ikako reagirati, ispričati se žrtvama i osuditi ovaj napad.

Damir Pilić o napadu na gay turiste: Istina je, Split je i dalje zadrta balkanska selendra u kojoj tuku i pljuju goste

Najviše od svega nas brine to što znamo da će neka mlada LGBTIQ+ osoba u Splitu čitati o ovom događaju i pomisliti da u ovom gradu nije siguran ili sigurna. Jer dovoljno je da se proširi vijest o jednom napadu pa da se čitava zajednica zabrine.

Zato molimo prije svega Policijsku upravu da procesuira napadače i time pošalje poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo. Zatim MUP i Ministarstvo turizma da se oglase i osude ovaj zločin iz mržnje. Molimo Grad Split i gradonačelnika da pošalje jasnu poruku da homofobno ponašanje u Splitu nije dobrodošlo.

Sramota na splitskim Bačvicama: pratili gay mladiće, žena pljuvala, a muškarac ih tukao i glavom im udarao o stablo!

U srid bila dana ovi su ljudi, prvo djeca pa odrasli, uzeli sebi za pravo da napadaju gej muškarce misleći valjda da je u redu to što čine i da neće biti sankcionirani jer je u redu tući pedere. Unatoč svim važećim zakonima.

Mi iz nevladinih organizacija možemo upozoravati na problem, ali tek kada nadležne institucije počnu reagirati na homofobiju, društvo će se promijeniti.

Zahtijevamo od svih nadležnih institucija da počnu ispravno reagirati na ovakve slučajeve jer se u protivnom neće ništa promijeniti. Sad je prilika da pokažete kakvo društvo želite.

Žrtvama se iskreno i duboko ispričavamo u ime onog boljeg i lipšeg Splita, priopćeno je iz udruge Split Pride.

Iz splitsko-dalmatinske policije su za Index rekli da nisu zaprimili prijavu ovog događaja već su za njega saznali iz medija i pokrenuli istraživanje kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti.

- Protiv za sada nepoznatog počinitelja nadležnom državnom odvjetništvu podnijet ćemo kaznenu prijavu vezano uz kazneno djelo nasilničkog ponašanja, poručili su iz splitske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 15:04