StoryEditorOCM
SplitKakav kompliment!

Split je jedini hrvatski grad koji se našao na listi najboljih europskih gradova za mirovinu, evo zašto

Piše split sd
25. kolovoza 2024. - 13:10

Sve veći broj umirovljenika diljem Europe i iz SAD-a odlučuje se za odlazak u mirovinu izvan matičnih država. Prema podacima američke Uprave za socijalnu sigurnost, više od 700.000 Amerikanaca prima svoje mjesečne mirovine u stranim zemljama, a Europa je posebno popularna destinacija.

Portal Travel and Leisure objavio je popis od devet najboljih europskih gradova za mirovinu, a na listi se nalazi i jedan hrvatski grad - Split, javlja tportal.

- Hrvatska postaje sve popularnija turistička destinacija, a privlačna je i kao mjesto za umirovljenje. Ne samo da zemlja ima približno 5800 kilometara obale, već topla, suha ljeta i blage zime koje stvaraju poželjnu klimu. Split, drugi grad po veličini u zemlji, nudi jednostavan pristup nekim od najboljih plaža u Hrvatskoj.

Rimski car Dioklecijan izgradio je svoju palaču u njemu, a njezini ostaci uvršteni su na UNESCO-v popis svjetske baštine. Restorani, barovi, kulturna i zabavna mjesta te mnogi stanovnici koji govore engleski jezik čine prilagodbu relativno jednostavnom.

Američki državljani koji namjeravaju ostati dulje od 90 dana moraju podnijeti zahtjev za privremenu boravišnu dozvolu, a nakon što pet godina žive u Hrvatskoj, mogu steći pravo na stalni boravak. Amerikanci također mogu kupovati nekretnine u Hrvatskoj. Zdravstvena skrb smatra se adekvatnom, a dostupni su liječnici koji govore engleski jezik - prenosi tportal.

Koji europski gradovi su se još našli na listi, pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 19:23