StoryEditorOCM
SplitU VINKOVAČKOJ

Splićanka završila u bolnici nakon pada s električnog romobila; vozila bez kacige. Znate li kolike su kazne za to?

Piše P. K.
23. srpnja 2024. - 06:47

U Vinkovačkoj ulici u Splitu jučer oko 16.30 sati jedna osoba pala je s električnog romobila te je prevezena u KBC Split na pružanje liječničke pomoći, potvrdili su nam iz PU splitsko-dalmatinske.

Kako nam kažu iz policije, informacije o nesreći dobili su od Hitne pomoći. Pošto incident nije odmah prijavljen policiji, više informacija nisu nam mogli dati. Okolnosti događaja utvrdit će se kada se obavi očevid.

Kako neslužbeno doznaje Dalmatinski portal, osoba u trenutku pada nije nosila kacigu.

Električni romobili neko su vrijeme zbog nedostatka regulacije u Hrvatskoj bili siva zona, nije se znalo što se smije, a što ne smije. To se promijenilo 2022. godine kada je dopunjen Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

Po dopunama zakona električni romobili moraju se kretati biciklističkim stazama, a u slučaju da biciklističke staze na njihovoj ruti nema, mogu se kretati površinama namijenjenima za pješake. U slučaju da ne postoje ni pješačke površine, mogu na cestu, ali samo onu na kojoj je maksimalna propisana brzina do 50 kilometara na sat. 

image

Ilustracija

Tom Dubravec/Cropix

Osim toga, na električnom romobilu može se voziti samo osoba koja njime upravlja, a pri tom na glavi mora nositi kacigu. Također, u uvjetima loše vidljivosti, a obavezno noću, vozači električnih romobila na sebi moraju imati reflektirajuće oznake te upaljena dva svjetla: jedno bijele boje na prednjoj strani romobila, a drugo crvene na stražnjoj strani.

Ako ih policija pak uoči bez kacige ili reflektirajućih oznaka, koštat će ih to 30 eura, dok će za nepoštivanje odluke o svjetlima morati platiti novčanu kaznu u iznosu od 60 eura. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 12:21