StoryEditorOCM
Splitakcija na Rivi

Splićanka Smiljana je 1997. osnovala Klub žena liječenih na dojci, tisuće je spasila ta udruga. Kupite danas narcise!

Piše Nataša Bakotić
23. ožujka 2024. - 08:02

Više od 10.000 žena prošlo je kroz prostorije splitskog Kluba žena liječenih na dojci u proteklih 27 godina njegova postojanja, tražeći psihološku ili raznu drugu podršku zbog suočenja s teškom dijagnozom i zahtjevnim liječenjem.

Ta velika brojka pokazuje važnost postojanja nevladinog sektora, udruga koje "uskaču" i pružaju usluge koje su nedovoljno zastupljene u redovnoj zdravstvenoj zaštiti kao što je psihološka potpora operiranim ženama i njihovim obiteljima, medicinska gimnastika ili samo razgovor s brojnim volonterkama koje svojim iskustvom godinama pomažu oboljelim ženama.

- Naše samozatajne volonterke uvijek su tu na raspolaganju i njihovo iskustvo i zalaganje nam puno znači. Ali, kao i svaka organizacija, trebamo pomlađivanje pa bih pozvala mlade koji žele pridonijeti zajednici da nam se pridruže.

Prije svega mislim na fizioterapeute, medicinske sestre, osobe koje svojim vještinama mogu biti voditelji projekata i podrška ženama na bilo koji način - kazala nam je Smiljana Rađa, osnivačica Kluba.

image

Smiljana Rađa

Joško Šupić/Cropix

Visoke brojke

Klub žena liječenih na dojci u javnosti je prepoznat od samih početaka, jer je njihov prvi cilj tih davnih godina bila kampanja za vraćanje preventivnih pregleda žena. Pokrenule su procese i uspjele, a o važnosti mamografskih pregleda koji su besplatni i dostupni svakoj ženi najbolje govore visoke brojke oboljelih, ali i veliki postotak izliječenosti ako se bolest otkrije u ranoj fazi.

Drugi cilj koji su sebi tada postavile bio je osnivanje sličnih klubova u drugim sredinama, pokrenule su lavinu i uspjele i u tome. Jedan od također vrlo vrijednih projekata jest omogućavanje pregleda i samopregleda žena u ruralnim sredinama kao što je Dalmatinska zagora i na otocima, jer je na tim područjima dolazak do liječnika uvijek bio otežan. Organizirani i besplatni pregledi značajno su im olakšali situaciju.

Hvala volonterima

Udruga je i dobitnica brojnih priznanja, a posljednje je bila proglašena udrugom godine 2022. u Županiji splitsko- dalmatinskoj.

Brojni su fizioterapeti, psiholozi i liječnici različitih specijalnosti godinama volontirali u Klubu i danas su uvijek na raspolaganju kad ih se pozove, a među njima su psihologinja Luči Lončar, kirurzi dr. Ivo Banović, dr. Ivo Štambuk, onkologinja dr. Maja Božić te radiologonje dr. Vesna Fridl i dr. Olga Ostojić.

Volonterke kluba jutros će od 10 sati biti na dnu Marmontove, na još jednom Danu narcisa koji se tradicionalno obilježava 26 godina. Dođite, kupite narcise jer sav prihod ide u programe prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 14:00