StoryEditorOCM
SplitOdređeno zadržavanje

Splićanka koja je pljunula turistkinju policiji je od ranije poznata, evo koliku kaznu traže za ovaj napad

Piše Marko Didić
11. kolovoza 2024. - 20:55

Četrdesettrogodišnjakinja  iz Splita  koja je pljunula turistkinju sredinom lipnja ove godine u trgovini Konzum na Zapadnoj obali u Splitu, a kasnije i njenog momka, dovedena je danas oko 14 sati na Prekršajni sud u Splitu pratnji dvojice policajaca. Optužni prijedlog  je tereti a je svojim ponašanjem dana 15. lipnja oko 13.30 sati u Splitu ostvarila obilježja prekršaja iz čl. 25 Zakona o suzbijanju diskriminacije i čl.6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kako se na snimkama vidi ona je turistkinji iz Norveške i njezinom momku izgovorila niz uvreda na rasnoj osnovi, a između ostalog i to da je "žuto govno".

Splićanka koja je vrijeđala i pljunula turistkinju i njenog momka proći će samo s prekršajnom prijavom, evo i zašto

Na ročištu se danas na sudu pojavio i načelnik Prve policijske postaje  Hrvoje Boban na čijem se području incident i dogodio. Boban je  za 43-godišnjakinju kao ovlašteni predstavnik tužitelja tražio kaznu od 3900 eura  za počinjenje prekršaja iz Zakona o suzbijanju diskriminacije  te  trideset dana zatvora iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira  te trenutno   petnaestodnevno zadržavanje u Zatvoru Split.  Sutkinja je odredila zadržavanje 43-godišnjakinji od sedam dana, a presudu će donijeti u roku nekoliko dana te će se vidjeti kolika će ona biti. Na zadržavanje  se sutkinja odlučila zbog mogućnosti ponavljanja djela jer je 43-godišnjakinja već prijavljivana  i osuđivana za djela s elementima nasilja te se, smatra sutkinja,  jedino boravkom u zatvoru može spriječiti mogućnost da to ponovi.

image

Turistkinja je snimila dio napada

Screenshot

Zašto 43-godišnjakinja nije kazneno prijavljena?

Iz jednostavnog razloga što se na snimci ne vidi da ona prijetila smrću stranim turistima ili da ih udara s namjerom da ih teško ozljedi.Zapravo na snimkama nema udarca u leđa koje turistkinja spominje na svom Tik Tok profilu kada je žrtva bio njen momak a incident se dogodio po izlasku iz Konzuma gdje je ona rasno izvrijeđana i gdje je već dobila pljuvačku u lice.

Također je naloženo i psihijatrijsko vještačenje  43- godišnjakinje koje će se obaviti vrlo brzo. 

Doznajemo da je 43-godišnjakinja na sudu malo priznavala, a malo negirala djelo, unatoč video zapisima koje je oštećena objavila na TikToku. Pronađena je jutros oko devet sati  i dovedena u Prvu policijsku postaju. 

Policija je također u subotu pronašla i nesretnu turistkinju i utvrdila njen identitet. Kako je napadanuta i objavila na svojim društvenim mrežama, ona je državljanka Norveške i sebe smatra Norvežankom, a ovakav rasplet događaja jako ju raduje. 

Trenutno policija ima samo dva videa objavljena na TikToku gdje se jasno vidi da Splićanka vrijeđa, a potom i pljuje njezinog dečka, dok je napadnuta žena sama rekla da rasističke izjave "žuto govno", a potom i pljuvanje u trgovini Konzum nije snimila jer se nije nadala da bi joj se tako nešto moglo dogoditi dok je razmišljala hoće li kupiti običnu ili zaslađenu vodu.

Turistkinji pljunutoj u Splitu pljušti podrška sa svih strana, sve je došlo i do nje. Nude joj i besplatan smještaj...

Kada smo prvi jučer objavili ovu priču javili su nam se mnogi Splićani koji kažu da znaju ženu sa snimke jer vrijeđa i njih na potezu od Matejuške do Zapadne obale gdje je se uglavnom može vidjeti.

- Ona vrijeđa sve i nađe povod za svašta, ti povodi su u njenoj glavi. U turistkinji je našla povod što je druge rase, nekome će naći nešto drugo. Split ispade osramoćen nakon ove priče, a ta žena ne vrijeđa nju nego i nas domaće - rekoše mi dvije muške osobe srednjih godina koji dodaju da je ovu osobu najbolje zaobići.

Doznajemo da 43-godišnjakinja ima petnaestak. što kaznenih što prekršajnih prijava s elementima nasilja i očigledno je i od prije jako dobro poznata policiji.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 01:23