Nemojte sad početi, a nismo znali, a niko nam nije reka, evo vam lijepo kažemo, što srdele na peškariji uhvatite još koji tjedan, uhvatili ste. Oko polovine prosinca ode ona u zabranu lova, pa ćete tamo prvog tromjesečja naredne na godine jesti onu zaleđenu iz kesice. Eto, mi smo vam prenijeli kakav će neko vrijeme biti sudbina naše hraniteljice po pitanju zakona i reda. Pa zato ne čekajte, jer je grijota ne baciti je na žar dok je ovako sočna, friška. Kako nam na bancima kažu takva da bi je čovik ko što bi napravila mačka, živu od slasti pojia.
I ovaj nas je petak ranim jutrom dočekao na ribarnici, a kako to i inače biva toga dana, cijeli se Split tada sjati na banke. Na njima svega i svačega blaga morskoga, a okolo šušura, divote, upadanja u riječ. Lete kave vamo tamo, čisti s riba, čeka se srdela, komentira kako je kozice i oslića na sve strane. Vrime im je taman, i toliko ga je već da su im cijene već i pale. U odnosu na petak prije tjedan dan, primjećujemo i sipi. Pričaju nam ljudi kako se često pita za giru, ali nažalost, zakon je zakon, i kada se zabrana digne doći će i ona.
- Našim Splićanima možemo samo reći nije samo petak dan za ribu, ima nje na ovoj našoj lipoj peškariji svaki dan. Lipe ribe bude i u ponediljak i utorak i sve dane, šteta je ne obić, obnovit zalihe. A nije loše znat i da je tamo oko 11., 11.30 i jeftinija u odnosu na ranu jutarnju uru. Evo recimo trlji zna cijena past s osam na šest eura, ako ostane i koja mala manja bude i po 4 ura. A sve friško, lipo – vele nam na Levante banku.
-Izvol‘te riba, friška riba, amo kozice, amo mol, pas, srdela, grdobina, čuje se sva svih strana. Veliki broj restorana je kaže Tiho, zatvorio vrata, pa je u ponudi puno više svega. A u vrimenu od stađuna najbolje je pojesti ono što stađun i nosi. Pa da čujemo recept prodavačice Dragane za kozice na buzaru.
-Malo maslinovog ulja, malo običnog, neka ga bude dva deca, dodat dvi manje kapule za pola kile kozica, zavrtit dok se ne šufiga. Ubacit luk i peršin, mišat dvi, tri minute, dodat kozice, malo bilog vina, prezla, kada se napravi gusti šug priča je gotova. Skuvat sa strane manistru ili palenut, I to je to – najbolje je odmah probati.