StoryEditorOCM
SplitINICIJATIVA

Splićani, što vam se čini od ove ideje? Održan sastanak Inicijativnog odbora za osnivanje novog muzeja u gradu

Piše SPLIT SD
14. lipnja 2024. - 10:27

Prošlog je tjedna, na inicijativu tajnika Zajednice tehničke kulture grada Splita Tomislava Nikolića, u prostorijama Zajednice održan prvi sastanak Inicijativnog odbora za osnivanje Tehničkog muzeja u Splitu.

Sastanku su nazočili dr. sc. Meri Maretić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Splitsko-dalmatinske županije, Lada Laura, viši kustos pedagog u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, Grozdana Ribičić, ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića, Robert Kučić, umirovljeni nastavnik, Igor Radanović, profesor u Elektrotehničkoj školi Split, prof. dr. sc. Nikola Godinović, profesor na splitskom FESB-u, prof. dr. sc. Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita, Ante Tomaš, direktor proizvodnje u Slobodnoj Dalmaciji, Martin Olujić, predsjednik Zajednice, i Tomislav Nikolić, tajnik Zajednice. U radu je daljinskim putem sudjelovala i Antica Marija Lovrić, umirovljena nastavnica.

image
ZTK SPLIT

Svi sudionici sastanka složili su se oko toga da je Splitu i Dalmaciji potrebna institucija kakav bi bio Tehnički muzej. Tijekom sastanka, a i u kasnijoj komunikaciji, više sudionika iznijelo je svoja viđenja postupaka koje treba poduzeti da se ova zamisao provede u djelo. Uspostava Tehničkog muzeja nije moguća bez jasne i nedvosmislene podrške lokalne i regionalne zajednice. Ako bi ona postojala, moglo bi se zatražiti podršku jedinica lokalne i regionalne samouprave, a bila bi dobrodošla i podrška državnih ministarstava.

Izneseno je nekoliko prijedloga o mogućoj lokaciji budućeg muzeja, a kako je općenito riječ o složenom projektu, koji će zahtijevati puno profesionalnog i volonterskog rada, iznesen je i prijedlog da Zajednica zaposli stručnu osobu koja bi dijelom svojeg radnog vremena koordinirala aktivnosti, pripremala dokumentaciju te vodila cjelovitu brigu o procesu osnivanja muzeja.

image
ZTK SPLIT
image
ZTK SPLIT
image
ZTK SPLIT
image
ZTK SPLIT
image
ZTK SPLIT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 10:28