StoryEditorOCM
Splitna staroj adresi

Splićani navalili u novu policijsku šalter salu. Izgleda impresivno, a doznali smo i razlog gužvi; želi se doskočiti...

Piše D. B.
10. listopada 2024. - 08:34

Lani u listopadu startala je obnova prastare šalter sale Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Gotovo godinu dana svi su se poslovi oko izdavanja i preuzimanja novih osobnih iskaznica, vozačkih dozvola i izrade putovnica u Splitu obavljali na privremenoj adresi u zgradi Fine na Mažuranićevom šetalištu 24b.

Međutim, odnedavno Splićani i ostali žitelji s područja Policijske uprave splitsko-dalmatinske sve poslove vezane za osobne isprave, vozačke dozvole, poslove oružja, državljanstvo mogu opet obavljati na starom, ali obnovljenom mjestu, na Trgu Hrvatske bratske zajednice. Nova sala izgleda impresivno, naročito kad je usporedimo s onom kakvu smo gledali godinama, a dojam je i da su djelatnici na šalterima nasmijaniji i još ljubazniji otkad su im se radni uvjeti poboljšali. 

image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix

Ovih dana je tamo, uvjerili smo se i sami, poprilična gužva. U razgovoru s nekolicinom Splićana koje smo zatekli, načuli smo da ih dobar dio dolazi na šaltere kako bi rasporedili svoje ukućane po različitim nekretninama, i to kako bi doskočili novom porezu na nekretnine od kojeg mnogi strahuju.

Upitali smo stoga i službeno jesu li u Policijskoj upravi zamijetili da je posljednjih dana (naročito otkad je najavljeno uvođenje poreza na promet na nekretnine) sve veći broj vlasnika nekretnina u Splitu i na području županije pohrlio dati suglasnost članovima obitelji da promijene mjesto prebivališta.

I, da, ta brojka je veća, ali ne baš drastično. Tako su u županijskom PU-u u razdoblju od 25. 8. do 25. 9. 2023. registrirali 1375 prijava prebivališta, dok je u istom periodu ove godine bilo točno 200 takvih prijava više - točno 1575.

- Podaci se odnose na cijelu PU splitsko-dalmatinsku i ne uključuju podatke o novorođenoj djeci, za koju je obavljena prijava prebivališta nakon rođenja - dodatno su nam obrazložili iz Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Policijske uprave, te dodali da prikaz brojki ne ukazuje na značajno povećanje broja zahtjeva u ovom periodu.

Napomenuli su i da su oscilacije u promjeni broja zahtjeva uobičajene tijekom godine.

image
Joško Šupić/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 08:35