StoryEditorOCM
Splitsvima je vruće

Splićani ljuti što svoje najmilije pokapaju po najvećem zvizdanu. Direktor ‘Lovrinca‘ nije ih utješio: ‘Tako je svugdje‘

Piše Ana Pivčević
24. srpnja 2024. - 18:05

Velike vrućine zadaju muku građanima. Teško se diše i iz klimatiziranih prostora se izlazi samo ako je to neizbježno. Ispraćaj voljene osobe na posljednje počivalište jedan je od primjera koji se odvija bez obzira na vremenske uvjete.

Nekolicina građana žalila nam se što se sprovodi na splitskom Lovrincu odvijaju po ‘najvećem zvizdanu‘ od 11 do 15 sati. Pitali su se postoji li mogućnost da se održe u poslijepodnevnim satima kada vrućine malo padnu.

Odgovor smo potražili kod Petra Bilobrka, direktora "Lovrinca" koji nam na početku razgovara naglašava da se pogrebi u istim terminima odvijaju u cijeloj Hrvatskoj. U to smo se i sami uvjerili kada smo provjerili raspored sprovoda na zagrebačkim grobljima. 

image

Petar Bilobrk

Božidar Vukičević/Cropix

- Mojim radnicima radno vrijeme je od 7 do 15 sati i ne mogu raditi iza radnog vremena. Nažalost, velike vrućine su svima. I mojim radnicima i ljudima koji dođu na pogreb. Nitko ne misli na naše radnike koji imaju mnogo pripremnih radnji prije pogreba. Oni cijeli dan rade, od kopanja groba pa do završnih priprema, bez obzira koja je temperatura vani - govori nam Bilobrk.

Ističe da su njegovi radnici cijeli dan na otvorenom.

- Ljeto je i normalno je da su vrućine. Svima nam je tako u svakodnevnom funkcioniranju. Dnevno imamo po šest do sedam sprovoda, kada da mi to sve stignemo? Uvijek će netko biti nezadovoljan, ali mi na vanjske temperature ne možemo utjecati – kaže nam Bilobrk i apelira na sve sudionike sprovoda da se adekvatno zaštite i ponesu, primjerice, šešire ili drugu zaštitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 17:35