StoryEditorOCM
Spliti zrak im naplaćuju

Splićane šokirale nove uplatnice za smještaj u domu: ‘Majka me nazvala sva uznemirena! Pa tko će sad to platiti?!‘

Piše Sandra Barčot
2. rujna 2024. - 18:48

Inflacija je svugdje oko nas, na policama s hranom, na računima za uslužne djelatnosti, za energiju koju koristimo, a zadnja je eto i na novoj uplatnici za smještaj u domove za starije i nemoćne Split, odnosno “Lovret” i Vis, kojima je osnivač Splitsko-dalmatinska županija.

Poskupio je smještaj u staračkom domu, ustanovi za koju volimo tepati kako je socijalna, no kada vam skoči uplata za 40 posto, nema više ni socijale, ni suosjećanja, a ni ljudske brige, ako vam je uplatnica s mjesečnim iznosom mirovine i dalje – zamrznuta.

– Samo se tamo brojke ne dižu, a svugdi drugdi rastu, ka da su im stavili di-go kvasac, jedino moja penzija stoji i pravi se mrtva! Ni makac ni cent, a kamoli eurić da je narasla, digla se – drhtavim rukama, dok nam pokazuje novu obavijest na ploči u staračkom Domu na splitskoj Zenti, zbori nam dama, u godinama dakako, koju nanovo ljuti odluka osnivača Splitsko-dalmatinske županije da im se nakon nešto više od godinu dana poveća cijena doma.

image

Dom za starije i nemoćne osobe na Zenti

Duje Klarić/Cropix

Naime, 28. travnja 2023. godine poskupio je dom, a sada 1. rujna 2024. godine, evo novog poskupljenja.

Inflacija je, zar ne?

Pa se samo Upravno vijeće doma sastane i odluči dignuti cijenu i to 30. kolovoza (petak) koja vrijedi od 1. rujna (nedjelja) i koja je, naravno, šokirala korisnike kada su tu obavijest vidjeli u ponedjeljak ujutro!

– Majka me je nazvala sva uznemirena jer smo do sada njen smještaj na Zenti, u dvokrevetnoj sobi plaćali 498 eura, a sada mi govori kako je nova cijena 688 eura! Digli su cifru za 40 posto, i tu vam ne spadaju oni dodatni troškovi. Prvo, četiri eura koja plaćamo mjesečno jer smo majci kupili mali frižider (veliki je 6 eura mjesečno), ali treba plaćat struju jer je uštekan u domu.

Drugo, plaćamo i korištenje balkona jer srećom njena soba ima i balkon, a to vam mjesečno vrijedi 22 eura, koja popola plaćaju ona i njena cimerica uz jedan kuriozitet – u cijeni od 498 eura koju smo plaćali bili su navedeni i dodatni troškovi u iznosu od 40 eura, nikada nismo saznali koji su to dodatni, skriveni troškovi.

Sad ćemo vidjeti na novoj uplatnici od 688 eura hoće li biti navedeni i ti dodatni troškovi. Gdje ne spada ni frižider ni balkon! Plaća vam se kod Škaričića i korištenje klima-uređaja tijekom ljeta, nekih 15 eura, pa ispadne sreća što majka taj uređaj, koji je neophodan tijekom ovih toplinskih valova, nema u svojoj sobi.

Ljudi moji, tim starcima naplaćujemo i zrak, a oni su izgradili taj dom, oni su punili državni proračun i sada im bez ikakvog objašnjenja dižemo cijenu smještaja za 40 posto, dok su im penzije od 300 do 500 eura. Tko će sada platiti tih gotovo 700 eura – zasuo nas je čitatelj pitanjima, kojeg ljuti nebriga, odnosno ni pojašnjenje, neko logično ili lažno, bilo kakvo tim ljudima, starima i nemoćnima o kojima se kao društvo trebamo i moramo skrbiti.

image


Foto: Jakov Prkic/CROPIX

Jakov Prkić/Cropix

Nadoplatit ćemo

– Dobro, mi ćemo kao obitelj mojoj majci naravno nadoplatiti dom, no što je s drugima koji novca nemaju. Zar ovo nije ustanova koja treba brigati za starije? – bacio je rukavicu naš čitatelj, posebno ljut što se za Dom na Zenti i u Vukovarskoj vežu brojne afere od kada je na čelu regionalne ustanove HDZ-ov bivši gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić, koji samo niže gubitke, a tu “rupu” u njegovoj blagajni uredno “pune” županijske ustanove iz svojih prihoda (zadnja dva milijuna eura za anuliranje minusa uplatio je Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ-a).

Saznajemo kako se u Domu raspravlja i o pobuni, protestu zbog povećanja cijena od 40 posto, jer nam starija populacija koja revno prati medije govori i ovo:

– Zar Plenković ne kaže, on i njegov HDZ, kako inflacije nema, kako imamo najmanju inflaciju, kako je rasla samo 2-3 posto. A nama dižu cijene 40 posto!

Ovo su reakcije korisnika i njihovih obitelji, a kakvo je objašnjenje vladajućih koji uvijek ističu kako je realna cijena, ona tržišna mjesečnog smještaja u domu 1500 eura.

image

Ivan Škaričić

Duje Klarić/Cropix

Uz dodatak kako je iz državnog proračuna za svakog korisnika osigurano 240 eura, a iz regionalnog 419 eura po korisniku.

Što kažu oni koji su i potpisali ove odluke – predsjednici upravnih vijeća koja imenuju županije, po tri člana, dok je jedan član predstavnik uposlenih a peti izaslanik korisnika. Uz napomenu – kako su promjenom Statuta Doma za starije i nemoćne na kraju 2022. godine, svi upravljački alati “prebačeni” na Upravno vijeće – Skupština i vijećnici Splitsko-dalmatinske županije više ne odlučuju o cjeniku za staračke domove.

Dugogodišnji gubici

Prvo smo nazvali Dunju Matković, predsjednicu Upravnog vijeća Doma za starije i nemoćne “Lovret”, čija je ravnateljica Leona Bošnjak Čovo.

No Matković koja je u drugom mandatu u sastavu UV-a, zatražila je od nas upit, na koji još uvijek čekamo odgovor, premda kći Nevenke Bečić, aktualne vijećnice Splitsko-dalmatinske županije iz stranke Željka Keruma, bivšega splitskoga gradonačelnika Hrvatske građanske stranke, itekako poznaje rad u domovima.

No, odgovor smo dobili od Ivana Glavote, 79-godišnjaka iz Runovića, koji je aktualni predsjednik Doma za starije i nemoćne Split, u čijem portfelju su objekti na Zenti te Vukovarskoj i dislocirani objekt u Starom Gradu na Hvaru.

– Već deset godina sam involviran u rad doma, i moram vam reći da sam na sve načine pokušavao osnivačima ukazati kako ovo baš i nije dobra odluka. Sramotno je svako poskupljenje, i ovo mi je osobno bila jedna od najtežih sjednica UV-a – napominje Glavota, koji nije stranački čovjek, i koji po tko zna koji put naglašava kako i naknadu koju prima za rad u Vijeću (nekih 500 kuna kako nam je kazao) daje u u humanitarne svrhe.

Na naš upit što je s radom Doma koji vodi ravnatelj Ivan Škaričić, koji godinama samo generira gubitke, ističe:

– Ma često se Škaričića proziva po medijima i bespotrebno. Što se financija tiče, znam da je i sada osnivač smanjio minuse, ali sve ostale detalje trebate pitati njih.

Glavota naglašava i kako su ovim poskupljenjem išli na minimum, ali kako taj minimum od 40 posto pojasniti nekome kojem je cijeli “minimum” mirovina, tih oko 260 eura koliko iznosi viša cijena smještaja za rujan.

image

Dom u Vukovarskoj

Tom Dubravec/Cropix

Upitali smo našeg sugovornika zašto se onda naplaćuje korištenje klima-uređaja i frižidera koje korisnici kupe za svoje sobe, na što nam je obećao kako će vidjeti detalje, uz poziv da odemo s članovima Upravnog vijeća u obilazak doma, te kako bi sve ove detalje, poglavito oko imovinskog cenzusa korisnika, trebalo donijeti kroz zakonske odredbe, pa imati u vidu i visinu primanja kod određivanja cijene smještaja.

No za sada ipak ostaje to poskupljenje od frapantnih 40 posto koje je za Dom Split izglasalo Upravno vijeće s predsjednikom Ivanom Glavotom, Krešimirom Čaljkušićem i Stjepanom Gudeljem u ime osnivača Splitsko-dalmatinske županije, te Ivice Koprčine kao predstavnika uposlenih i Ante Banovca kao predstavnika korisnika.

Usporedba nekad i sad - da ti pamet stane

- Frapantno je to podizanje cijene od 40 posto koju pravdaju tržišnom cijenom, jer radi se o domovi koje svi mi financiramo punjenjem prvo državnog pa onda i regionalnog proračuna, županijskog koji je osnivač ustanova u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prvog Doma za starije i nemoćne Split pod čijom su ingerencijom objekti u Vukovarskoj, Zenti te dislocirani u Starom Gradu na Hvaru.

Županija je osnivač još jednog splitskog i to Doma za starije i nemoćne osobe Lovret, kojim upravljaju časne sestre, dok su još dvije ustanove pod ingerencijom regionalne uprave kojom 31 godinu upravlja HDZ-e, a to su u Visu koji isto ima novi cjenik koji vrijedi od 1. rujna, kao i Dom za starije i nemoćne u Makarskoj pod kojim je i objekt u Runovićima, no novog cjenika još nema na njihovoj službenoj stranici – ljute se korisnici staračkih domova, koji nam referiraju i same iznose.

Izdvojit ćemo ove:

Zenta – jednokrevetna soba po novom cjeniku od 1. rujna 2024. je sada 746 eura, a bila je 487 aura, 259 eura je poskupljenje. Dvokrevetna je 688 aura, a minulu godinu se plaćalo 447 eura, poskupljenje od 241 euro, dok se za dvokrevetnu sobu sa čajnom kuhinjom treba sada izdvojiti 698 eura, prije je bilo 454 eura, znači 244 eura više u odnosu na cjenik iz 28. travnja 2023. godine.

Lovret – jednokrevetna soba bez WC-a je sada 650 eura od 23. srpnja 2024. godine, dok je po starom cjeniku donesenom 28. travnja 2023. ta cijena bila 380 eura, radi se od 270 eura razlike. Dvokrevetna soba bez WC-a je sada 600 eura, bila je 345 eura, znači 255 eura više.

Odluka o Cijenama u Domu Za... by Slobodna Dalmacija

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:54