StoryEditorOCM
Splitiznenadna odluka

Šok u KBC-u Split: ravnatelj Julije Meštrović dao neopozivu ostavku dvije godine prije isteka mandata!

Piše SPLIT SD
12. lipnja 2024. - 09:49

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split prof. dr. Julije Meštrović povlači se s tog mjesta početkom srpnja, dvije godine prije isteka mandata - doznaje tportal. Upravnom vijeću ove bolnice prof. dr. Meštrović je uputio dopis kojim traži svoje razrješenje s datumom 10. srpnja, kada planira otići u mirovinu, donosi tportal.

Njegov odlazak s čela druge najveće bolnice u Hrvatskoj, kako doznaje tportal, nije otprije planirana odluka, već rezultat višemjesečnog pritiska Upravnog vijeća KBC-a, a koje je postavio ministar zdravstva Vili Beroš (HDZ) prije godinu dana te mu je u proteklom periodu u više navrata blokiralo izbor najbližih suradnika, pokušalo utjecati na rad Povjerenstva za unutarnji nadzor i, kako potvrđuju izvori iz splitske bolnice, mimo svojih ovlasti pokušavalo voditi kadrovsku politiku u KBC-u. U takvim uvjetima Meštrović je zapravo bio "okružen", a njegov rad otežan i onemogućen.

Sugovornici bliski samom prof. dr. Meštroviću objašnjavaju da odlazi s funkcije ravnatelja jer je osigurao dovršetak značajnih projekata, poput novog objedinjenog hitnog bolničkog prijema, heliodroma, odjela fizikalne terapije, kirurškog bloka na lokaciji Križine i brojnih drugih, a uskoro i velikog regionalnog transfuzijskog centra. S Medicinskim fakultetom i Sveučilištem došao je do građevinske dozvole za značajan istraživački medicinski centar, a u samoj splitskoj bolnici primjetan je napredak stručnog rada i zadovoljstva građana. Da nema opstrukcije Upravnog vijeća bolnice, sasvim sigurno bi odradio mandat do kraja, no s odlaskom je pričekao barem dok se ne realiziraju bitna ulaganja.

Problemi...

Problem u splitskom KBC-u postoji i oko dugoročnih državnih ulaganja u zdravstvo, pri čemu je evidentno preopterećena splitska bolnica vidljivo zaobiđena u odnosu na one u Osijeku, Rijeci i drugim gradovima, a posebno u Zagrebu, u čije će se zdravstvene ustanove u idućim godinama uložiti više od milijardu eura.

Premda održava dobre osobne odnose s cijelom vertikalom državne vlasti i u medicinskim krugovima, prof. dr. Meštrović je jedini ravnatelj velikih hrvatskih bolnica koji formalno nije član HDZ-a. Svoj potez već je najavio dijelu suradnika u KBC-u Split i samom Ministarstvu zdravstva.

Za tportal je vrlo kratko potvrdio odlazak s mjesta ravnatelja, no zasad nije želio obrazlagati razloge za ovakvu odluku. Njegova odluka je, kako doznaje Tportal, neopoziva.

image
Josip Bandic/Cropix

Kako je Slobodna nedavno pisala, i otprije se kalkulira s imenom novog ravnatelja, koji će nakon dva mandata naslijediti dr. Julija Meštovića, nestranačkog čelnika ove važne zdravstvene ustanove.

"Apetita" je mnogo za ovu funkciju čelnika splitske bolnicie, priče po bolničkim hodnicima već su počele kolati, a najčešće se čuje ime dr. Krešimira Čaljkušića, specijalista neurologa i subspecijalista intenzivnog neurološkog liječanja, koji je ujedno i član HDZ-a. Međutim, nije jedini koji je u "igri" za preuzimanje "kormila" najvažnije i najveće zdravstvene ustanove u zemlji koja nema sjedište u Zagrebu.

Uskoro opširnije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 10:26