StoryEditorOCM
Splitjedinstven slučaj

Skejić je htio graditi stanove, 5000 kvadrata je dugo otkupljivao od 89 vlasnika. A onda su mu zemlju zauzeli arheolozi

Piše Damir Šarac
9. listopada 2024. - 08:00
Svaki investitor bi poludio, ali ne i Skejić: spektakularna arheologija u Stobreču nije mu omela planove za gradnju  Cropix

Generacije dalmatinskih arheologa snivale su da će se povijesno zapisani Epetij jednom pokazati iz zemlje, a sve što su do ovog proljeća imali bio je dio bedema grčkog naselja na obali. Ekipa arheologinje dr. sc. Marine Ugarković iz Instituta za arheologiju ovog je ljeta ispunila njihov san; najprije jedna sonda, a potom i čitavo polje oko nje u samom središtu Stobreča pokazalo se senzacionalnim arheološkim lokalitetom kakvom u Hrvatskoj trenutno nema ravna: čitav dio grčkog gradića, s bedemima visine tri metra temeljenima na drvenim gredama, dvostrukim ulazom u grad, uličicama, morem sitnih nalaza, ali i arheologijom koja seže sve do srednjeg brončanog doba, 1500 godina prije Krista.

Nalazištem je nedavno bila oduševljena i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, istaknuvši kako svi hrvatski arheolozi i povjesničari prate što se zbiva u stobrečkoj uvali, a istraživanja koja su trebala trajati do prvog dana srpnja, produljena su na neodređeno vrijeme.

Stobrečki mirakul: izronili moćni grčki bedemi, gradske ulice i fontana, ali i apsolutna senzacija. O čemu je riječ?

Zanimljivo je kako je došlo do nalaza, na tom nevjerojatnim slučajem od gradnje očuvanom komadu zemlje usred gusto izgrađenog Stobreča, investitor Ivan Skejić (55), dobro poznat Splićanima kao nekadašnji vlasnik kultnog Star Rock Caffea u Marmontovoj ulici, na građevinskom zemljištu naumio je graditi stambeno-poslovne objekte, kako mu zakon i omogućuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 08:00