StoryEditorOCM
Splittreći dio

Šef splitskog SDP-a podsjetio na gradonačelnikovu najavu od prije 2 godine: ‘Bila je riječ o prašini koja se baca u oči‘

Piše SPLIT SD
17. srpnja 2024. - 11:18

Šef splitskog SDP-a, Davor Matijević nastavio je s najavljenim "raskrinkavanjem" gradonačelnika Ivice Puljka koji trenutno provodi svoju kampanju "Gradimo sve u 16" u sklopu koje predstavlja projekte koje je realizirao u svom mandatu.

U svojoj najnovijoj objavi, Matijević je podsjetio na gradonačelnikovu najavu kako će prodati Banovinu i smjestiti gradsku upravu na neku skromniju poziciju. 

image

Davor Matijević
 

Joško Šupić/Cropix

- "Banovina postaje hotel, pozivam ostale državne službe da se isele iz nekretnina na atraktivnim lokacijama", gotovo je zavapio gradonačelnik davne 2022.godine. Do sad nitko nije iselio, ali je Banovina postala hotel samo za gradonačelnika Puljka- mjesto gdje rado svrati u pauzi od putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu ili da se barem skloni od sunca nakon zamornih presica na kojima nam svašta obećava.

Prodaja Banovine i smještanje gradske uprave na neku skromniju poziciju je nešto što je bilo savršeno za imidž Puljka. Njegova najava prodaje Banovine naišla je na odobravanje javnosti, svi su bili oduševljeni kako smo dobili gradonačelnika koji ne želi biti na ekskluzivnoj lokaciji što Zapadna obala svakako jest.

Rijetki su se sjetili kako je Ivo Baldasar također svojedobno najavio prodaju Banovine koja je trebala postati hotel (koje li slučajnosti, Puljak je to isto najavio) dok bi gradska uprava prešla u novi objekt koji bi se izgradio na Trgu hrvatske bratske zajednice (šokantne li slučajnosti, ali isto je najavio i Puljak). Baldasar je u tu svrhu čak pregovarao sa ZAIC-om, francuskom firmom koja je preuzela zračnu luku Zagreb (kasnije Tuđman).

Trg hrvatske bratske zajednice je splitska tiha patnja još od ranih 80-ih, ali ta pustopoljina je upravo podsjetnik na neambicioznost Splita koja dominira splitskom politikom zapravo od vremena nakon Jakše Miličića.

image

Ivica Puljak

Nikola Vilić/Cropix

Čuvenim GUP-om iz 2006. na tom mjestu je predviđen projekt iz 80-ih koji je predviđao poslovni centar gdje bi se smjestila gradska uprava s pripadajućom garažom koja bi zbrinula 1000 vozila.

Revolucionarni Ivica Puljak je, laički gledano, pompozno najavio projekt star 40 godina.

Nije da se u mandatu Ivice Puljka baš ništa nije dogodilo. Na primjer g. Ugrina je napokon prodao svoj dio zemljišta od 400 kvadrata OTP-u. Ova parcela je dugo bila kamen spoticanja realizacije ovog projekta, ali ako ćemo realno gledati utjecaj gradonačelnika Puljka na ovaj događaj je ravan utjecaju gradonačelnika Puljka na prestanak sukoba u Ukrajini.

Gradska vlast je u ovom mandatu pokrenula promjenu DPU-a koji je nekoliko mjeseci mlađi od splitskog GUP-a na zahtjev Hrvatskih željeznica kako bi zadovoljili propise o sigurnosti željezničkog stajališta. Umjesto da stave cijeli DPU van snage i krenu iz početka.

image

Zgrada gradske uprave Banovina.
 

Duje Klarić/Cropix

Kako su pokrenuti anketni urbanistički natječaju za dva po meni najvažnija gradska projekta, a to su Istočna obala i Kopilica, onda Trg HBZ svakako zaslužuje nešto svježije od projekta iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Matematički kazano Trg Hrvatske bratske zajednice je aritmetička sredina ta dva prevažna gradska projekta i definiranje navedenog prostora DPU-om prije nego se definiraju prostori Istočne obale i Kopilice, a poglavito prometni sustavi koji povezuju ta dva ključna prostora je posve neozbiljno.

Kad rezimiramo, jasno je da je ovdje bila riječ o prašini koja se baca u oči biračima. Gradska uprava će i dalje biti na ekskluzivnoj lokaciji, a od Trga hrvatske bratske zajednice neće ni dalje biti ništa. Ili kako bi naš gradonačelnik vjerojatno rekao: Ne košta nas ništa da obećamo, obećanje ludom radovanje… - naveo je Matijević.

image
Facebook/Screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 22:18