StoryEditorOCM
SplitOD NOVE GODINE

Raste studentska satnica, ali čelnik splitskog Studentskog zbora nije sretan: ‘Mogao bi se smanjiti broj radnih mjesta‘

Piše Mia Uzinić
26. studenog 2023. - 18:37

Od 1. siječnja 2024. godine raste studentska satnica, a Studentski zbor Sveučilišta u Splitu izborio se i za subvencioniranje troškova stanarine za svoje studente. Razgovarali smo s Jerkom Šarićem (21), predsjednikom splitskog Studenstskog zbora, inače studentom Pravnog fakulteta.

Studentska satnica će od iduće godine iznositi 5,25 eura. Razlog tome je povećanje bruto plaće u Republici Hrvatskoj, a kako je uz minimalnu plaću vezana i minimalna studentska satnica, rast će i studentski minimalac. Inače, studentski minimalac se dobije tako što se minimalna bruto plaća u Hrvatskoj podijeli sa 160.

image
Nikola Vilić/Cropix

Šarić naglašava kako je moguće da se povećanjem studentske satnice smanji isplativost studenata kao radnika, odnosno da se smanji broj potencijalnih radnih mjesta jer će cijena studentskog rada biti previsoka. Dodao je da su poslali dopis Ministarstvu za povećanjem neoporezivog dijela studentske zarade s 24.000 kuna na 5000 eura te se nadaju njihovu pozitivnom odgovoru.

Ovaj neoporezivi dio bi se odnosio na sve uzdržavane članove obitelji. Ovaj mladić je u svoja dva mandata pokrenuo velik broj projekata na Sveučilištu. Za studentice splitskog Sveučilišta osigurano je 30.000 besplatnih higijenskih uložaka koji su bili raspoređeni u dispanzerima na svim sastavnicama Sveučilišta preko projekta "Zdravo Sveučilište". Uvedena je i besplatna autobusna linija za studente.

image
Saša Burić/Ilustracija/Cropix

Autobusna linija povezuje Spinut s Kampusom, a za studente je plaća Sveučilište na inicijativu Studentskog zbora. Trenutno autobus polazi 5 puta u danu, ali mi se nadamo da će se broj polazaka povećati te da će jedno od stajališta biti i studentska menza – kazao nam je Jerko Šarić.

image

Jerko Šarić

Privatni Album

Jednim dijelom su riješili i problem potkapacitiranosti studentskog doma. Naime, izborili su se za veću subvenciju smještaja za one studente koji ne upadnu u dom. Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je 60 eura za 280 studenata koji ne dobiju dom, međutim Studentski zbor je poslao dopis županu za dodatnih 40 eura subvencije isključivo za studente Sveučilišta u Splitu za što je Županija izdvojila gotovo milijun kuna

- Dodatna subvencija omogućena je isključivo radi inicijative Studentskog zbora. Trenutno smo u pregovorima s pojedinim gradovima kako bi dodatno povećali iznos subvencije.

Kriterij za ostvarivanje prava na ove benefite jest da je student podnio prijavu za dom, da je ispunio uvjete za živjeti u domu i da je razlog nedobivanja doma manjak kapaciteta. Također uvjet nije ugovor o najmu, nego o boravištu, obzirom da velik broj stanodavaca u Splitu ne daje ugovor o najmu – kazao je predsjednik Studentskog Zbora Sveučilišta u Splitu.

image
Saša Burić/Ilustracija/Cropix

Za budućnost imaju velike planove. U tijeku su pripreme za ostvarivanje izvanredne pomoći za studente kao i osiguravanje studenata partnera za osobe s invaliditetom koje studiraju na splitskom Sveučilištu.

Berislav Žužić, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, kaže da je povećanje minimalne satnice opravdano s obzirom na to da su cijene svega narasle. Žužić je ujedno i direktor marketinške agencije kao i firme koja se bavi proizvodnjom kave.

- Meni kao poduzetniku je i dalje isplativije zaposliti studenta zbog manjeg poreza na studentski rad koji trenutno iznosi 18 posto. Jedina mana studentskog rada je fleksibilnost studentskih rasporeda, ali iz tog razloga imam zaposlen veći broj ljudi. U našoj firmi je studentska satnica svakako veća od minimalne. Smatram da podizanje minimalne satnice neće utjecati na mogućnost zapošljavanja studenata - pojasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. srpanj 2024 15:45