StoryEditorOCM
Split"OBMANJENI SMO"

Raspetljava se drama oko izložbe pasa na Spinutu: ‘Kuzmanić me lipo zaj...!‘ Organizator i vlasnici postigli dogovor

Piše Frano Kiso
24. srpnja 2024. - 17:02

Prije nekoliko dana smo pisali o drami koja se odvijala na Spinutu povodom izložbe pasa na nogometnom igralištu na kojem djeluje NK Dalmatinac. ‘Klub sportskih pasa Split‘ je od Grada Splita dobio popis parcela na kojima mogu formirati parking površine, no dio njih je bio u potpuno privatnom vlasništvu!

Izložba pasa izazvala pravu pomutnju na Spinutu: ‘Uzurpirali su nam privatne parcele!‘; ‘Ma budite sritni što čistimo!‘

- Bez ikakve najave, na privatnim česticama su osvanuli građevinski strojevi koji su počeli čistiti grmlje i raslinje i nasipati površinu - dojavili su nam zgroženi vlasnici zemljišta na Spinuta koji su članovi Udruge za zaštitu prava vlasništva, da bi nedugo nakon toga netko poslao policiju jer remete radove - na svojim parcelama.

image

Vlasnici su za primjer čiste uzurpacije naveli crvenim kvadratom označena zemljišta koja su navodno u potpunosti privatna, a pretvaraju se u parking za izložbu. VIP parking također obuhvaća neke parcele koje su 60 posto u privatnom vlasništvu.

4 Summer Night Shows

- Nemamo informaciju da su dirane privatne parcele, imaju dozvolu za korištenje gradskih čestica za parking. Dali smo im popis parcela u kojima je Grad vlasnik ili suvlasnik - kazao nam je tada dogradonačelnik Antonio Kuzmanić, dok je organizator Zoran Dadić dodao da sve radi po popisu koji je dobio od Grada i da su vlasnici pomalo nezahvalni.

Ušli smo u novi tjedan, a čini se da je organizator napokon shvatio da je sve ovo vrijeme operirao na privatnim površinama i svjedoci su nam prepričali kako je sve skupa izgledalo.

- Dadić je došao na teren skupa sa zaštitarima, a onda smo mu pokazali najnovije dokumente na kojima je vidljivo da su to naše parcele i da je od Grada dobio dozvolu na temelju prijašnjeg stanja. Na to sve je rekao da ga je Kuzmanić lipo za*eba - govore nam.

Novi dogovor

Zbog svega toga je došlo do internog dogovora između Kluba i vlasnika, a svi detalji su objavljeni i u Facebook grupi "Svi mi iz Spinuta".

- U svezi uzurpacije privatnih parcela na Spinutu od strane organizatora izložbe pasa koja će se uskoro održati na igralištu ‘Dalmatinca‘, danas je postignut dogovor zainteresiranih. Naime, organizatorima izložbe vlasnici zemljišta su predočili svoje vlasničke listove i druge tražene podatke. Time su dokazali da sporno zemljište nije vlasništvo Grada Splita i da su organizatori izložbe obmanuti slučajno, namjerno ili najvjerojatnije zbog inertnosti i neznanja Općinske administracije.

image
Nikola Vilić/Cropix

Potom su pravi i legalni vlasnici zemljišta dozvolili organizatorima izložbe pasa upotrebu svojega zemljišta za njihove potrebe. Po završetku upotrebe, organizatori su dužni vratiti zemljište vlasnicima očišćeno od svih vrsta smeća i otpadaka. O tome je sastavljen Sporazum, potpisan i ovjeren kod javnog bilježnika - piše u objavi uz napomenu kako bi svi vlasnici generalno trebali uvesti reda na svoje čestice.

image


 

Nikola Vilić/Cropix

- Pozivam sve stanovnike Spinuta, poglavito predsjednika i vijećnike kotara Spinut, da iskoriste raspoložive zakonske mogućnosti i prisile sve ostale vlasnike i suvlasnike zemljišta na Spinutu, bilo Grad Split ili privatne vlasnike, da očiste svoje parcele, uklone smeće i lako zapaljivi materijal te da pod prijetnjom sankcijama kontinuirano održavaju čistoću na svojoj imovini - apelira autor objave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 22:34