StoryEditorOCM
SplitAJ ĆA PENJAČICE

Radnici ‘Parkova i nasada‘ orezuju zelenilo sa splitskog nadvožnjaka, direktor spušta tenzije: ‘Nema panike...‘

Piše A. P.
3. lipnja 2024. - 12:36

Splićani su se prošlog tjedna dignuli na noge zbog najave uklanjanja zelenila s nadvožnjaka na ulazu u Split, koje se tamo penje već dobrih 15-ak godina. Prva je reagirala Udruga Permakultura Dalmacije, a na nju je reagirao dogradonačelnik Bojan Ivošević i objasnio da biljke puštaju korijenje u betonsku konstrukciju i time skraćuju životni vijek nadvožnjaka.

Splićani poludjeli čuvši zašto se uklanja ovo zelenilo. Javila se stručnjakinja: ‘Osjećam profesionalnu dužnost... ‘

Danas se krenulo s uređenjem nadvožnjaka. Siniša Gašparević, direktor "Parkova i nasada", kazao nam je da je riječ o redovnim poslovima održavanja nadvožnjaka na ulazu u Split i da nema razloga za paniku jer nikakva potpunog uklanjanja biljka neće biti. 

image
Ante Čizmić/Cropix

- Hortikulturno ćemo urediti to područje. Imamo odličnu suradnju s Hrvatskim cestama i sredit ćemo dijelove gdje se penjačica previše raširila i gdje pušta korijenje u betonsku konstrukciju - rekao nam je Gašparević.

Iz Hrvatskih cesta su za portal Dalmacija danas objasnili da biljke penjačice imaju negativne utjecaje na samu konstrukciju cestovnog objekta, ugrožavaju sigurnost odvijanja prometa i povećavaju troškove održavanja istog.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Korijeni biljaka prodiru u male pukotine i u spojeve u betonskim i čeličnim komponentama vijadukta, što dovodi do proširenja pukotina i slabljenja strukture. Penjačice koje se priljubljuju uz površine vijadukta uzrokuju mikropukotine u betonu ili drugom materijalu, a zadržavanje vlage uz ove pukotine ubrzava koroziju željeza u armiranom betonu, što dodatno slabi strukturu - kazali su iz Hrvatskih cesta.

Dodali su, među ostalim, i da biljke penjačice prekrivaju prometnu signalizaciju te da potencijalno sakrivaju strukturna oštećenja koja trebaju biti vidljiva za pregled nadvožnjaka, piše Dalmacija danas

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 07:59