StoryEditorOCM
Splitradovi idućeg tjedna

Puljak stanovnicima Ravnih njiva predstavio novu garažu: ‘Kaufland smo već pitali da nam ustupe parking, odbili su‘

Piše Petra Klarić
26. srpnja 2024. - 22:20
Gradonačelnik Ivica Puljak sa suradnicima je građanima Ravnih njiva predstavio projekt garažeIlustracija/Grad Split

U prostorijama Gradskog kotara Ravne njive gradonačelnik Ivica Puljak u petak je stanarima i kotarskim vijećnicima prezentirao garažu koja će se tamo graditi. Najviše se zapravo govorilo o tome gdje će građani parkirati svoja vozila dok se garaža bude gradila, pošto će se ona nalaziti na postojećem parkiralištu koje koristi velik broj stanovnika tog kvarta.

- Radi se o projektu kojeg smo mi zatekli, od prošle vlasti. Završili smo ga, smatrali smo da još dugo vremena nećemo krenuti s tim zbog imovinsko-pravnih odnosa, ali uspjeli smo to na kraju riješiti. Nabavili smo izvođača, voditelja projekta i sve ostalo, sljedeći tjedan krećemo s radovima - rekao je Puljak na početku sastanka.

Odmah na početku gradonačelnik je upozorio građane da se, kada se garaža završi, više neće tolerirati parkiranje na nogostupima. Svi koji budu nelegalno parkirali, dobit će kaznu, što sada nije slučaj. No, sada, za vrijeme izgradnje, gradske službe osmislile su prometna rješenja kojima će se nadomjestiti parkirna mjesta koje će građani izgubiti, barem dio njih.

U Hercegovačkoj ulici tako je predviđeno 131 parkirno mjesto, u Ulici 114. brigade njih 83, a u Sarajevskoj ulici 15.

image
Slobodna Dalmacija

- Mi smo nekako uspjeli to dovući do približnog broja parkirnih mjesta koja građani gube gradnjom garaže, na način da smo formirali 150 parkirnih mjesta, novonastalih i privremenih, i 83 smo legalizirali. Vrlo je škakljivo legalizirati nešto za što i sami znate da po nekim kriterijima često na samoj granici. Nastojali smo legalizirati sve što smo mogli, dodali smo 155 parkirnih mjesta, dobili suglasnost policije - kazao je Damir Babić, voditelj gradskog Odsjeka za promet i komunalno održavanje, i dodao da će se nova parkirna mjesta nalaziti u Hercegovačkoj ulici, Ulici 114. brigade i Sarajevskoj ulici.

No, pošto se ovim rješenjem neće kompenzirati sva parkirna mjesta na postojećem parkiralištu, građani su gradonačelnika pitali zašto se kroz tih godinu dana, koliko će trajati izgradnja, ne bi dopustilo parkiranje na parkinzima tamošnjeg Tommyja i Kauflanda.

- S obzirom na to da će ovo trajati godinu dana, ako ne i više, a Kaufland radi drugi trgovački centar gdje je Grad njima vjerojatno izašao u susret, možete li vi komunicirati s odgovornima u Kauflandu da nam ustupe parking u periodu od završetka njihovog radnog vremena do osam ujutro? Isto bi mogli pitati i Tommy - rekao je jedan od građana

- Već smo to pokušali pitati, za sada smo dobili negativan odgovor, ali nastavit ćemo pokušavati - odgovorio mu je gradonačelnik.

image

Garaža na Ravnim njivama 

Grad Split

Na to se nadovezao i Babić, koji je kazao da su se oni s odgovornima u Kauflandu već sastali. Tada su im iz Kauflanda pokazali na desetke fotografija nereda koji su u više navrata zatekli u garaži, od otpada  do parkiranih automobila koji očito više nisu u voznom stanju. Problem, dakle, nije financijske naravi. 

Nakon konstruktivne rasprave, i obećanja gradonačelnika da će vidjeti što se s Tommyjem i Kauflandom može dogovoriti, građani su imali još nekoliko pitanja vezanih za kapacitet garaže i sistem naplate. Kapacitet garaže bit će 356 garažnih parking mjesta, među kojima je predviđeno i 18 parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom, 36 mjesta za bicikle te 2 mjesta za punjenje električnih automobila. Naplata će se vršiti po principu "tko prvi, njegovo", dakle neće biti moguće rezervirati mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 12:10