StoryEditorOCM
Splitna plus 50

Puljak otkrio nove detalje oko uređenja Žnjana, naveo i točan datum otvaranja: ‘Zadovoljan sam...‘ Obišli smo gradilište

Piše Sandra Barčot
12. srpnja 2024. - 15:00

Najljepša plaža na Mediteranu s dvostruko više prostora za šugamane, s 1000 parkirališnih mjesta, s dvije skakaonice, te sa solarnim panelima uz zelene površine, za koje će se u ponedjeljak od gradskih vijećnika tražiti glas za novu pozajmicu kako bi se prostor na Žnjanu i priveo svrsi do svetoga Dujma – rezime bi bio današnjeg druženja splitskoga gradonačelnika Ivice Puljka s novinarima.

image
Nikola Brboleža/Cropix

Mjesečeva površina dobiva - obrise

Na gradilištu je danas, osim ekstremnih temperatura zraka, carevala i brojna građevinska mašinerija - osam kamiona-miješalica za beton, dvije beton-pumpe, pet dizalica, i "mravinjak" od građevinskih radnika, kojima se u startu skida kapu na izdržljivosti.

image

Građevinska mehanizacija je u punom zamahu

Nikola Brboleža/Cropix

Jer osim 40 Celzijevih stupnjeva u hladu, zamislite koliki je to temperaturni šok za organizam, bez trunke hlada, na površini nasutog Žnjana koji Splićani od dolaska Pape Ivana Pavla II. etiketiraju kao – mjesečeva površina.

A radnici pod zaštitnim kacigama, sa svijetlećim prslucima ravnaju beton na prvom podestu buduće garaže, dok na drugom kraju "slažu" onu zapadnu (i uz buduću istočnu) skakaonicu za more, polažu cijevi, kabele, bojaju niske zidove koji će odijeliti plažni, šljunčani prostor od onog za rekreaciju, te ugostiteljsko-zabavne i sportske sadržaje.

- Izuzetno smo zadovoljni dinamikom radova, i ako sve bude po planu, najljepši prostor uz more na Mediteranu ćemo otvoriti na dan našeg nebeskog zaštitnika svetog Duje. Naš obilazak je i svojevrsna podrška radnicima koji stvarno rade u teškim temperaturnim uvjetima, no vidite kako sve ide svojim tijekom.

Imamo i obrise budućeg amfiteatra, garaže, pratećih objekata – zadovoljan onim što se provodi na Žnjanu iznosio je poteštat Puljak, koji je nakon operacije noge, uz pomoć štake šetao po gradilištu.

Ostaje sve u okviru 45 milijuna eura

Prvi čovjek Splita najavio je sjednicu Gradskog vijeća, koja je na rasporedu u ponedjeljak, na kojoj će od lokalnih političara tražiti potvrdu za novu pozajmicu iz blagajne svih građana za javnu tvrtku "Žnjan" i okončanje velebnog projekta:

image

Radi se unatoč toplotnom udaru

Nikola Brboleža/Cropix

- Okvir je 45 milijuna eura, 10 osigurava Grad, 14 je iz ITU mehanizma, a sada idemo na posudbu od 15 milijuna eura od Europske banke, ne komercijalne. I dizanjem ovog kredita želimo rasipati manje novca za kamate u odnosu na one koje su trenutno u komercijalnim bankama.

Otkrio je prvi čovjek Dioklecijanova grada kako će se parkiranje u budućoj garaži na žnjanskom platou naplaćivati, sa željom da većina Splićana i njihovih gostiju na omiljenu plažu dolaze javnim prijevozom.

- Pojačat ćemo autobusne linije, kupujemo i nova vozila, uredit ćemo sve!

image

Zoran Jakelić, voditelj projekta

Nikola Brboleža/Cropix

Voditelj projekta uređenja Zoran Jakelić zadovoljan je provedbom gradnje, ritma nabavke materijala, uhodanosti tvrtki i kooperanata koji izvode radove, dok su novinari pratili tijek nalijevanja betona na donji podest prostora za parking.

image
Nikola Brboleža/Cropix

- Radi se 450 metara dužine garaže, širine veće od 50 metara, koja će imati tisuću parking mjesta, uz mjesta za osobe s invaliditetom, te punionicu za električne automobile. Za sada sve ide uhodanim ritmom – precizirao je Jakelić, dok su radnici obavljali svoj građevinski posao.

Građevinari, prašina, buka i - kupači

Za razgovor baš i nisu bili, sunce jednostavno crpi i zadnje atome snage, pa se tek čulo kako će ove vrućine značajno smanjiti i upisne kvote na građevinske i srodne fakultete, jer tko je lud provoditi radno vrijeme na – žegi.

image

Sunce, građevinari i kupači - aktualna je slika Žnjana

Nikola Brboleža/Cropix

Dok s druge strane ograde, po prašnjavoj cesti, i dalje smo vidjeli poveći broj upornih građana i gostiju, naoružanih plažnim rekvizitima kako traže svoje mjesto pod suncem na granici Žnjana i Trstenika.

Buka strojeva u susjedstvu, oblaci prašine pod kotačima bagera, kamiona,... kupačima očito ne smeta.

image

Buduća zapadna skakaonica za kupače

Nikola Brboleža/Cropix

Većina će ipak pričekati početak svibnja 2025., odnosno novu turističku sezonu kako bi uživali na najljepšoj plaži Mediterana. Ako sve bude u roku i prema najavama...

image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 07:20