StoryEditorOCM
Splitnije sve tako crno

Produženi boravak spašava stvar u splitskim školama u centru: ‘Imamo mnogo učenika koja nisu s našeg područja...‘

Piše Ana Pivčević
22. rujna 2024. - 07:55

Riješiti stambeno pitanje za mlade obitelji posljednjih nekoliko godina veliki je problem. Cijene stambenih kvadrata premašuju kućne budžete. Turizam je također napravio svoje. Svjesni smo da se sve više građana iseljava iz užeg centra Splita i svoj dom pronalazi na istočnim krajevima grada ili u drugim mjestima. Posljedično, i broj učenika u osnovnim školama na istočnom dijelu grada iz godine u godinu raste. 

Provjerili smo kakvo je stanje u osnovnim školama koje se nalaze u bližem centru grada. Osnovne škole "Dobri", "Meje" i "Marjan" imaju ispod 300 učenika. Ako to uspoređujemo s istokom grada, gdje "Mejaši" broje 877 učenika, "Ravne njive - Neslanovac" (748), "Split 3" (709), na prvu ovi podaci izgledaju šokantni, ali nije sve tako crno.

Dobro se drže naše osmoljetke u centru Splita. Treba u obzir uzeti i činjenicu da u centru nema novogradnji, dok na istoku grada buja. Također, u bližem centru grada puno je više manjih zgrada i kuća, dok u širem centru i periferiji prevladavaju neboderi

Osnovna škola "Dobri" u školskoj godini 2023./2024. i novoj 2024./2025. ima isti broj učenika - njih 299. Ravnateljica Mirjana Dodig zadovoljna je brojem upisanih učenika. 

- Već nekoliko godina vrtimo se oko brojke od oko 300 učenika. Zadovoljna sam jer nemamo zabilježen velik pad, a po školskoj godini imamo oko 30 upisanih prvašića. Prije nekih 6-7 godina imali smo oko 260 učenika, a od pada broja spasio nas je produženi boravak - iskreno će ravnateljica Dodig. 

image

Ravnateljica Mirjana Dodig zadovoljna je brojem upisanih učenika

Paun Paunović/Cropix

Svjesna je da se građani sve više iseljavaju iz centra grada.

- Velik je interes za produženim boravkom, a i mi to odrađujemo vrlo dobro i kvalitetno. Iako se zbog turizma brojni iseljavaju, primijetili smo da kod nas u produženom boravku ima mnogo djece koja nisu s našeg područja, ali čiji roditelji rade u centru ili u okolici škole pa im je zgodno da kada idu na posao usput i djecu odvezu u školu - kazala nam je ravnateljica osnovne škole "Dobri". 

image

Osnovna škola "Dobri" ima isti broj učenika kao i lani

Paun Paunović/Cropix

Osnova škola "Meje" ove je godine u plusu. Lani su imali 281 učenika, a ove školske godine oko 295. Treba imati na umu i da je riječ o elitnom kvartu u Splitu u kojem je kvadrat stana poprilično skup u odnosu na ostatak grada. Iz tog razloga ne možemo očekivati neki veliki bum u ovoj osmoljetki, ali veseli nas da rastu i da nisu u minusu. 

- U usporedbi s prošlom godinom imamo jedno razredno odjeljenje prvašića više. Ove godine upisali smo dva razredna odjeljenja. Zanimljiva je ta krivulja kada je riječ o prvašićima. Jedne godine smo tako imali samo jedan razred s 20 učenika, dok smo u sljedećoj bez problema upisali dva razreda prvašića. Ako gledamo širu sliku, u tri godine izgubili smo dva razredna odjeljenja prvašića - objašnjava nam ravnateljica Majda Asanović

image

Osnovna škola ‘Meje‘

Božidar Vukičević/Cropix

Osnovna škola "Meje" je među prvim školama u Splitu koja je uvela produženi boravak, a ravnateljica nam govori da je i danas dosta zainteresiranih roditelja. 

- U ovoj školskoj godini jedan razred je kombiniran, što znači da pola učenika nakon redovne nastave odlazi kući, a pola ostaje u produženom boravku. Drugi razred je cijeli u produženom boravku. Kada smo tek pokrenuli produženi boravak i kada smo bili jedna od rijetkih škola koje to imaju, dolazili su nam učenici iz cijeloga grada. Danas moram istaknuti da je najveći broj učenika u produženom boravku upravo s našeg terena. Produženi boravak je naša osnova i baza razrednih odjeljenja - kazala nam je ravnateljica Asanović.

Osnovna škola "Marjan" u školskoj godini 2024./2025. ima 287 učenika. 

- U školskoj godini 2023./2024. u matičnoj školi imali smo 309 učenika, a ove školske godine imamo 287 učenika, što čini razliku od 22 učenika. Imamo 16 razrednih odjela, po dva razreda u svakoj generaciji, kao što smo imali i prošle školske godine - kazala nam je Sanda Grubišić, ravnateljica OŠ "Marjan".

image

Osnovna škola ‘Marjan‘

Paun Paunović/Cropix

Škola "Marjan" zadužena je i za izvođenje nastave u KBC-u Split, gdje se djeca nalaze na kraćem ili duljem liječenju. Škola u bolnici splitskog KBC-a pokrenuta je davne 1959. na inicijativu prof. dr. Mira Juretića, a od 1989. izvođenje nastave povjereno je OŠ "Marjan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 07:56