StoryEditorOCM
Split‘čestitke svima‘

Prkić o novom radnom vremenu splitskih ugostitelja: ‘Jesu li ovo pisale neznalice ili žele svaliti krivicu na druge?‘

Piše split sd
11. lipnja 2024. - 09:39

Županijski vijećnik stranke Direkt Jakov Prkić komentirao je Odluku o dopuni odluke o radu ugostiteljskih objekata na području Grada Splita koja je nedavno stavljena na savjetovanje s javnošću. Dopuna mijenja radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz skupine "Barovi" koji ispunjavaju uvjete za rad noću, a koji se nalaze unutar obuhvata stare gradske jezgre.

image
Joško Šupić/Cropix

- Čitajući dopunu Odluke nejasno je jesu li oni koji su je pisali totalne neznalice ili to rade namjerno znajući da im Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti to ne dopušta pa kad im Odluka padne krivnju će svaliti na nekog drugog, a sebe prikazati kao žrtvu. Teško mi je vjerovati da su tolike neznalice, pa ovo drugo ostaje vjerojatnija opcija.

Članak 9. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti dopušta predstavničkom tijelu JLS-a propisivanje radnog vremena objektima jednostavnih usluga i cateringu. Za sve ostale skupine Zakon je propisao radno vrijeme.

Doduše, stavak 3. podstavak 1. daje mogućnost da po službenoj dužnosti rješenjem izvršno tijelo (Gradonačlnik) može skratiti radno vrijeme za najduže dva sata koje je propisano stavkom 1. podstavkom 1. ovog članka, a to se tiče radnog vremena skupine "Restorani" i "Barovi".

Dopuna Odluke predlaže skraćivanje radnog vremena Barova koji ispunjavaju uvjete za rad noću (njihovo radno vrijeme je propisano stavkom 1. podstavkom 2.) što znači da JLS nema ovlasti propisivati radno vrijeme ovih objekata. Sve da je u pitanju skupina „Restorani“ i „Barovi“ skraćivanje radnog vremena za šest sati, kao što se predlaže u Odluci, ne bi bilo moguće - napisao je Prkić.

Osvrnuo se i na razlog donošenja ovakve Odluke.

- Razlog je očuvanje UNESCO baštine. Čudno je kako se baština ne čuva jednako unutar cijelog obuhvata stare gradske jezgre?! Manje se čuva na Rivi, Trgu Franje Tuđmana, na obali Lazareta i na Trgu Republike jer je na tim lokacijama prijedlogom Odluke radno vrijeme duže.

Naravno, nije mi cilj braniti ugostitelje, niti mislim kako nije veliki problem kad razulareni posjetitelji proizvode buku nakon izlaska iz noćnih klubova, ali rješavanje problema očitim kršenjem zakonskih propisa neće biti moguće.

Jasno je kako je ovaj prijedlog još jedno trošenje vremena i energije u prazno, ali koristim priliku od srca čestitati svima koji su sudjelovali u kreiranju prijedloga ove Odluke i želim im sreću u budućem radu jer svaki bi poslodavac poželio ovakve stručnjake - poručio je Prkić.

image
Facebook/screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 09:42