StoryEditorOCM
Splito karepovcu

Prkić o izjavi direktora ‘Čistoće‘: ‘Više gluposti i lupetanja o zbrinjavanju otpada u minuti nisam nikad čuo‘

Piše Split sd
8. listopada 2024. - 21:46

Županijski vijećnik stranke Direkt Jakov Prkić komentirao je izjavu direktora "Čistoće" Ivice Karoglana za HTV. 

- Jučer je u izjavi za HTV, direktor Čistoće Ivica Karoglan, rekao kako će Karepovac trajati 30 godina jer on ima rješenje za obradu otpada ne samo za Split već i za cijelu Hrvatsku. Rješenje se zove bio-stabilizator, stroj koji obrađuje bio otpad. Kaže Karoglan kako mu treba još 5 takvih strojeva i problema s otpadom neće biti.

Više gluposti i lupetanja o zbrinjavanju otpada u minuti vremena nisam nikad čuo. Bio stabilizator neće riješiti problem otpada a evo i zašto. Bio stabilizator ili kako mu proizvođač tepa "rotirajuće bure za braon đubar" smanjuje udio vlage u bio otpadu, a proizvod koji izlazi iz stroja nije kompost već bio masa koja nema mirisa i kojom se u najboljem slučaju može zastirati Karepovac što Čistoća i namjerava činiti.

Kapacitet bio stabilizatora jedva zadovoljava sedminu trenutnih potreba. Da se s ovim krenulo prije 7-8 godina možda bi životni vijek Karepovca bio duži. Situacija je takva da Karepovac u najboljem slučaju broji zadnju godinu postojanja kao odlagalište. U ožujku 2023. godine izmjerom je utvrđeno kako je preostali kapacitet Karepovca 300 000 kubičnih metara.

Godišnje se na Karepovac odloži oko 120 000 tona što bi računanjem u grubo bilo dvije godine i šest mjeseci do popunjavanja odlagališta. Nikakav bio stabilizator neće usporiti ovaj proces, što direktor Karoglan dobro zna i svjesno nam prodaje maglu ili je pak toliko uvjeren u snagu "moćnog stroja" da ne vidi prst pred nosom. Koja god varijanta bila istinita, ne piše nam se dobro.

Morat ćemo otpad voziti ne neke druge za sada nepoznate lokacije i to ćemo plaćati tko zna koliko puta više.

Plan za takav scenarij ne postoji jer direktor Karoglan kaže kako mu i ne treba. Držeći u rukama komadić prerađenog bio otpada nakon što ga je ponudio novinarki na mirisanje ponosno je uzviknuo: "Živjela Hrvatska".

Ja jalan kakav samo može Jale biti upućujem pljesak i uzvike odobravanja ovakvom vizionaru. Slobodno pišite komentare. Ne brišem ih osim ako nisu uvredljivi na osobnoj razini - napisao je Prkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 21:47