StoryEditorOCM
Split‘imao je karizmu...‘

Prije 20 godina u Splitu je tragično preminuo pukovnik Andrija Bartulić. Njemu u čast suborci se okupe svake godine

Piše Petra Klarić
14. listopada 2024. - 19:50

Na ulazu u garažu u Ulici Ruđera Boškovića u Splitu ovoga ponedjeljka, 12. listopada, u organizaciji splitske Hvidre obilježena je 20. obljetnica smrti Andrije Bartulića, pukovnika Hrvatske vojske koji je 2004. godine na tom mjestu tragično preminuo. 

Bartulića je na ulazu u garažu prije 20 godina s leđa upucao suborac Jozo Đuzel i tim činom bez oca ostavio tada troje male djece i suprugu. Bartulić je bio vrlo cijenjen kao borac, ali i kao čovjek. Svake godine na ovom mjestu prisjete ga se obitelj, prijatelji i suborci.

image

Spomenik Andriji Bartuliću

Tom Dubravec/Cropix

Na početku rata, 1991. godine, Bartulić je ranjen kraj Zadra. Tada ga je ranjenog na leđima nosio Damir Margeta, predsjednik Hvidre Split, koji je ovom prilikom održao govor i vodio molitvu. 

- Upoznao sam ga 1991. godine kada sam ga ranjenog nosio na leđima, ni ne znajući da je to on. Saznao sam to nakon rata, kada me on jednom prilikom pitao jesam li ja jedini Margeta iz imotske bojne, na što sam mu ja odgovorio da jesam. Tada mi je rekao da sam ga spasio... - priča nam Margeta.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kaže nam Margeta da je malo riječi kojima bi se Bartulića moglo opisati. On je, priča nam, bio veliki domoljub, inteligentan čovjek i kvalitetan borac koji je uvijek bio spreman pomoći. 

- Imao je u sebi jednu blagost, skoro svećeničku. Ja nikada nisam čuo da je na nekoga povisio glas, a imao je karizmu i snagu da prodre do ljudi i da upravlja, ali nikad nije to radio na preglasan, siledžijski način - ispričao nam je.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća, održala se i misa zadušnica u crkvi svetog Josipa na Mertojaku.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 19:28