StoryEditorOCM
SplitŠPICA SEZONE

Pričali smo s turistima u krcatoj splitskoj luci. Svi traže autobus za ‘Dubrowkneek‘ i brod za ‘Uwar: ‘Vruće nam je...‘

Piše Mia Uzinić
20. srpnja 2024. - 13:21

Gužva u trajektnoj luci dok termometar pokazuje 33 stupnja u hladu, ima li išta slađe? Turisti trče na trajekte i autobuse, a u prolazu se čuje "where is the boat to ‘Uwaaaaar‘" i "excuse me miss, which bus goes to ‘Dubrowkneeek‘". Jadni turisti, lakše se snaći na pekinškom aerodromu nego među peronima splitskog kolodvora. Unatoč prometnom čepu u Zvonimirovoj, u trajektnoj luci jutros nismo primijetili značajnije zastoje, sve ide ko po špagu. 

image
Duje Klarić/Cropix

- Ovog vikenda očekujemo preko 70.000 putnika i 15.000 vozila. Jučer smo imali jednu dodatnu liniju prema Supetru u 12 sati, a danas, kao dodatna linija, u 10 sati ide trajekt "Korčula". Jučer ujutro je bila gužva, popodne se smanjila. Danas sve ide umjerenim tempom koji polako pojačava.

Nema pravila koje doba dana je najprometnije, ovisi o stanju na cesti i prometnim nesrećama, uglavnom od podne do 14 sati najčešće "zagropa". Druga polovica srpnja i početak kolovoza svakako imaju najudarnije vikende - govori Jelena Ivulić iz Jadrolinije. 

U redu za ukrcaj u trajekt "Korčulu" susrećemo Silva i Andreu iz Maribora. Slovenski susjedi ipak najradije biraju ljetovanje u Dalmaciji. U Supetru će biti 17 dana, kažu puno se radilo pa se treba dobro i odmoriti. 

image

Andrea i Silvio iz Maribora.
 

Duje Klarić/Cropix

- Bili smo u redu za prethodni trajekt. Bili smo drugo auto "iza crte", skoro smo i na njega stigli. Preusmjerili su nas ovdje, čekamo 25 minuta, a u protivnom bismo čekali više od sat vremena. Jedva čekamo doći u Supetar i uživati, kad dođeš ovako daleko treba iskoristiti svaki trenutak - govori Sandro dok u autu čeka ukrcaj na trajekt. Veći problem od gužve bit će im vrućine, a Sandro u šali dodaje da se "u autu s klimom još nekako i može". 

Na obližnjoj klupi odmara njemačko-slavonska obitelj, bili su na kruzeru, a sada će na ljetovanje nazad u Slavoniju. 

- Bili smo tjedan dana na kruzeru, a sada idemo tjedan dana u Slavoniju. Vrućine jako teško podnosimo, moram vam priznati - govori Martina

image

Martina s djecom

Duje Klarić/Cropix

Premještamo se na kolodvor, e tamo je prava ludnica. Nitko ne zna ko mu glavu nosi, mamurni stranci sjede na kuferima, a vrućina je intenzivirala "mirise putovanja", da ne koristimo ružnije riječi. Sjedi tako na kuferima i skupina djevojaka iz Irske.

- U Splitu smo bile četiri dana, jako nam je vruće. Bile smo po okolnim otocima, sada idemo u Zadar. Sve ovo je dio našeg "EuroTripa", jako se dobro provodimo. Čekamo ovdje nekih 45 minuta, ali to je zato što smo rano morale izaći iz smještaja, bus stiže na vrijeme - kažu. 

image

Putnice iz Irske na autobusnom kolodvoru.
 

Duje Klarić/Cropix

Na obližnjoj klupi njihove probleme dijeli i posjetitelj iz Floride. Njemu je ipak malo lakše, na vlagu i visoke temperature itekako je naviknut. U Floridi su vlasti izdale upozorenje na temperature od 10 ujutro do 6 navečer, ali ne znaju oni kakav je "real feel" na autobusnom kolodvoru u Splitu. 

- Idem u ‘Dubrowkneek‘, čekam 45 minuta autobus. Check out mi je bio jako rano pa sam došao ovdje. U Split sam stigao s ekipom prije tjedan dana, obišli smo sve otoke, bilo je ludo, baš ludo - govori mladić iz Floride koji je želio ostati misteriozan pa nam nije kazao kako mu je ime. 

A s ture po otocima stigli su i Kyran i Lila, posjetitelji iz Ujedinjenog Kraljevstva. Čine se puni elana, mediteranski način života im, priznaju, jako godi. 

image

Lila i Kyran iz Ujedinjenog Kraljevstva
 

Duje Klarić/Cropix

- Počeli smo u  ‘Dubrovkneeku ‘, stigli u Split, posjetili otok Vis, ‘Uwar‘. Sada čekamo transfer za avion i letimo nazad kući. Jučer je bilo nenormalno vruće, ali ostatak putovanja nam je bilo okej.

Mislim da je dosta ljudi koji su s nama putovali sunce baš umorilo, mi u Ujedinjenom Kraljevstvu nismo naviknuti na ovakvo vrijeme. Jako smo se dobro zabavili, cijene u Hrvatskoj slične su onima u Grčkoj. Sve ovisi što želiš i koliko si spreman izdvojiti - zaključuje mladi osunčani par. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 16:18