StoryEditorOCM
Splittijekom ljeta

Prekipjelo im zbog nereda i buke? Splitska vlast drastično skraćuje radno vrijeme dva poznata noćna kluba u centru grada

Piše S. Ša.
9. srpnja 2024. - 13:40

Među točkama dnevnog reda koje bi se u ponedjeljak, 15. srpnja, trebale naći na sjednici Gradskog vijeća, očekuje se i prijedlog dopune Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata prema kojoj iz Banovine namjeravaju skratiti radno vrijeme ugostiteljskih objekata - barova koji ispunjavaju uvjete za rad noću, a posluju unutar obuhvata stare gradske jezgre.

Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području grada Splita sastoji se od 19 članaka, a članak koji će na nadolazećoj sjednici biti dopunjen jest onaj šesti koji glasi:

- Ugostiteljski objekti iz skupine "barovi" koji ispunjavaju uvjete za rad noću (noćni klub, noćni bar i disco klub) sukladno posebnim propisima mogu raditi od 21 sat do 6 sati, samo u zatvorenim prostorima.

Ugostitelj je dužan onemogućiti iznošenje pića i napitaka radi konzumiranja izvan zatvorenih prostora ugostiteljskih objekta iz ovog članka - navodi se u dokumentu objavljenom tijekom proljeća u Službenom glasniku Grada.

Međutim, u dopuni Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području Splita koju bi pred vijećnicima trebao izložiti gradonačelnikov zamjenik Bojan Ivošević navodi se sljedeće:

image

Bojan Ivošević

Saša Burić/Cropix

- Ugostiteljski objekti iz skupine "barovi" koji ispunjavaju uvjete za rad noću, a koji se nalaze unutar obuhvata stare gradske jezgre, u razdoblju od 1. svibnja do 31. listopada mogu raditi svaki dan do 24 sata zbog očuvanja UNESCO-ove baštine.

To se ne odnosi na objekte iz spomenute skupine koji djelatnost obavljaju na prostoru Trumbićeve obale, Trgu dr. Franje Tuđmana, Trgu Republike, Obali Hrvatskog narodnog preporoda i Obali Lazareta koji od 1. svibnja do 31. listopada mogu raditi svaki dan do 1 sat, a petkom, subotom i dan uoči blagdana do 2 sata.

Prema dijelu istog ranijeg dokumenta koji ostaje na snazi, područje stare gradske jezgre obuhvaća površinu omeđenu sljedećim ulicama:

- Matejuškom tj. Trumbićevom obalom (uključujući kućne brojeve 13, 12, 11, 10 i 7), Sirišćevićevom ulicom (uključujući kućni broj 1), Tomića stinama (uključujući parne kućne brojeve od 2-12), Ban Mladenovom ulicom (uključujući kućne brojeve 1, 3, 5, 7, 9, 13, 19 i 21) i Matošićevom ulicom (uključujući neparne brojeve od 1 do 27).

Zatim Teutinom ulicom, Sinjskom ulicom (uključujući kućne brojeve 2, 4 i 6), Zagrebačkom ulicom od križanja sa Sinjskom ulicom do križanja s Ulicom kralja Zvonimira (uključujući samo parne kućne brojeve), Ulicom kralja Zvonimira od križanja sa Zagrebačkom ulicom do križanja s Obalom kneza Domagoja i Obalom kneza Domagoja do križanja s Obalom Lazareta, uključujući Obalu Lazareta.

image
Paun Paunović/Cropix

Izvan spomenutog obuhvata nalazi se noćni klub "Central", ali unutar zone za koju se skraćuje radno vrijeme posluju klubovi "Boiler", na vrhu Marmontove ulice, i "Emperor‘s Club 305 A.D." koji je u Trogirskoj.

- Posljedice predloženog načina i uvjeta obavljanja ugostiteljske djelatnosti i fleksibilnog načina određivanja radnog vremena ugostitelja, u odnosu na odredbe Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Splita koja se ovim putem dopunjuje, dovest će do očuvanja UNESCO-ova dobra - stare gradske jezgre Splita s Dioklecijanovom palačom budući da svjedočimo koncentraciji posjetitelja i narušavanju javnog reda i mira ispred kategorije ugostiteljskih objekata "Barovi" koji ispunjavaju uvjete za rad noću (noćni klub, noćni bar i disco klub).

Dopuna akta će doprinijeti disperziji posjetitelja noćnih barova izvan stare gradske jezgre, odnosno na njezine obode, neposrednu okolicu i ostatak grada. Naime, svjedočimo da koncentracija i kasnonoćno zadržavanje privremenih posjetitelja pred navedenom skupinom ugostiteljskih objekata u ljetnim mjesecima na području stare jezgre ugrožava kontinuitet života u jezgri, a koji predstavlja jedan od temeljnih kriterija zbog kojih je Povijesni kompleks Splita s Dioklecijanovom palačom upisan na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine - navodi se u obrazloženju odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:16