StoryEditorOCM
Splitna neslanovcu

Posljednjeg hrvatskog branitelja ubili su Srbi dok je trajalo primirje. Danas se u Splitu igra turnir njemu u čast...

Piše JOŠKO DADIĆ
19. listopada 2024. - 11:08

Memorijalni malonogometni turnir "Ante Bužančić" održava se u subotu, 19. listopada, u Splitu s početkom u 13 sati, na terenu OŠ Ravne Njive - Neslanovac.

Prethodnih godina, to je bio turnir na kojem su igrali veterani, a ovo je četvrta godina zaredom da igraju učenici osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije.

Istaknimo kako se ovaj malonogometni turnir od samog početka zove po Anti Bužančiću Tici, posljednjem poginulome hrvatskom branitelju u Domovinskom ratu.

Naime, prije 29 godina, 17. listopada 1995. godine, poginuo je pripadnik Antiterorističkog voda 72. bojne Vojne policije – Split Ante Bužančić Tico. Nakon uspješno izvedene operacije "Južni potez", hrvatske snage zaustavile su se 23 kilometra od Banje Luke. Zauzele su Hidroelektranu "Bočac", ali su morale stati zbog intervencije SAD-a.

U kasnim popodnevnim satima pripadnici Antiterorističkog voda 72. bojne Vojne policije odbili su kod zaseoka Gradina napad, no srpski vojnici u povlačenju su pucajući mimo dogovora o primirju pogodili i pritom ubili Antu Bužančića Ticu.

Sve ove godine memorijalni turnir se igra pod pokroviteljstvom Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 11:09