StoryEditorOCM
Splittraumatična iskustva

Popričali smo sa stanarima zgrade koju je danas zahvatila vatrena stihija: ‘Od dima nismo uopće mogli disati‘

Piše Stipe Šarić
30. srpnja 2024. - 22:32

Čim smo danas dobili dojavu u požaru u jednom od šest splitskih ‘Plavih‘ nebodera na Skalicama, uputili smo se na lice mjesta kako bi provjerili što se događa. 

Tamo smo stigli točno u trenutku kada su vatrogasci, probijajući se kroz dim, iz zgrade izvodili prestrašene stanare do bolničara koji su provjeravali je li im potrebna pomoć.

Druga ekipa vatrogasaca u tom trenutku vodila je veliku bitku s plamenom koji je izlazio kroz prozor stana, te su ga budući da se nalazio na velikoj visini pokušavali sa zemlje naciljati svojim crijevom.

VIDEO: Pogledajte kako je izgledalo gašenje plamteće buktinje u splitskom neboderu. Vatrogasci su morali improvizirati

image
Nikola Brboleža/Cropix

Srećom, vatrogasci su u rekordnom roku stigli na lokaciju i odradili jako kvalitetan posao, pa je požar ugašen vrlo brzo na veliko oduševljenje stanara i brojnih okupljenih koji su stali vidjeti što se događa, ali i mogu li ikako pomoći.

Nakon samo nekoliko sati stanari su se već počeli vraćati u svoje stanove, te su svi širom otvorili prozore kako bi se, koliko je to moguće, riješili dima kojega još dosta ima po zgradi.

Oko nebodera nalazi se još maleni broj vatrogasaca koji nam otkrivaju kakva je situacija.

- Maloprije sam stigao na smjenu, pa nemam sve informacije. No, koliko vidim i čujem od stanara koji su se počeli vraćati u zgradu situacija je dobra. Naša ekipa još uvijek je u stanu u kojem je gorjelo i izbacuje brojno smeće koje se nalazilo u njemu.

image
Nikola Brboleža/Cropix

Neke opasnosti, ja bih rekao nema, ali mi ćemo svejedno još uvijek dežurati ispred, ako se što dogodi - govori nam jedan od vatrogasaca kojeg smo zatekli kod zgrade.

Nakon što smo se pozdravili s njime, uočili smo malenu grupicu stanara koja je sjedila na zidiću ispred ‘Plavog‘ nebodera, pa smo stali nakratko popričati s njima da nam prepričaju kako su oni proživjeli ovu dramatičnu situaciju.

- Moj stan se nalazi na četvrtom katu, točno poviše stana koji se zapalio. Znači to je bilo strašno, ali hvala Bogu, vatrogasci su jako brzo stigli i ugasili sve.

Mene i mog muža su evakuirali nakon 20 minuta, stavili su nam maske na glave jer je po zgradi bilo nevjerojatno mnogo dima od kojeg se uopće nije moglo disati.

image
Nikola Brboleža/Cropix

Ne znam uopće u kakvom stanju je stan, još nisam ulazila jer čekam da se malo raščisti, ali koliko sam vidjela izvana čini mi se da ga vatra nije zahvatila - priča nam zabrinuta stanarka.

- Stvarno je bilo užasno, ja se nalazim na drugoj strani zgrade, pa na početku nisam ni primijetio što se događa. No, kada se plamen povećao, a dim počeo širiti po samoj zgradi tada je nastala prava panika - otkriva nam drugi stanar, pa nadodaje: 

Mene su evakuirali jako brzo, pa sam izvana promatrao što se događa. A vidio sam na prozorima dosta starijih stanara koji nisu uspjeli tako brzo izaći iz zgrade. Ne mogu ni zamisliti kako je tek njima bilo biti zarobljen u zgradi prepunoj dima u strahu hoće li vatra okrenuti prema tvome stanu.

Stvarno moram pohvaliti vatrogasce za sve što su učinili danas. Hvala im, oni su naši heroji - zaključuje.

image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 07:44