StoryEditorOCM
Splitnije prvi put

Ponovno je razbijena spomen-ploča Prvom splitskom partizanskom odredu. Posljednji put je uništena prije niti pola godine

Piše Petra Klarić
27. listopada 2024. - 16:47

Ponovno je razbijena spomen-ploča Prvom splitskom partizanskom odredu na Plokitama. Nije ovo prvi put, već nekoliko je puta bila vandalizirana. Čini se da je nečim udarena jer se kamen raspuknuo, a od udarca se dio i odlomio. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Za komentar smo pitali Nevena Kačića-Bartulovića, predsjednika Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita. On kaže da je znakovito što je spomenik uništen baš danas, samo dan nakon obilježavanja 80. obljetnice oslobođenja Splita. 

- Na ploči se vidi da je glavni udar bio na riječ Split i splitski. Ne znam što su oni koji su uništili spomenik time htjeli poručiti? Smeta li im Split ili bi možda trebalo pisati Spalato? 

Oni koji su ovo napravili na internetu trebaju pretražiti prezimena ljudi koji su bili dio ovog odreda, to su mahom splitska prezimena, a mnogi od njih imaju potomke. Trebaju znati da nisu digli ruku samo na spomenik, već na te ljude, njihove potomke. Čovjek je čovjek, trebamo se poštivati bez obzira na sve - rekao je Kačić - Bartulović.

Spomen-ploča posljednji je put oštećena ovoga lipnja, na Dan antifašističke borbe, kada je netko išarao crnim sprejom. Grad Split svaki je put do sada promptno reagirao i sanirao spomen-ploču.

image
Vojko Bašić/Cropix

S mjesta na kojem danas stoji ploča, u borbu su se 26. kolovoza 1941. godine uputila ukupno 44 borca iz Prvog splitskog partizanskog odreda i Prvog solinskog partizanskog odjela, najstariji među njima imao je 29 godina. Šestorica su poginula u borbi, a 21 je strijeljan u Ruduši.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2024 18:05