StoryEditorOCM
SplitVOZAČI, OPREZ

Policija u srijedu u velikoj prometnoj akciji cilja na jednu posebnu skupinu vozača. Evo što će najviše kontrolirati

Piše SPLIT SD
16. srpnja 2024. - 16:28

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske najavili su da će se u srijedu, 17. srpnja u vremenu od 16 do 20 sati provesti ciljana aktivnost nadzora i kontrole vozača motocikla i mopeda. Pri tome će se nadzirati brzina kretanja, nekorištenje zaštitne homologirane kacige, prisutnost alkohola i droga u organizmu, istek valjanosti prometne dozvole, tehnička ispravnost vozila, korištenje vozila čija snaga prelazi propisanu jačinu, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno obilaženje, pretjecanje i mimoilaženje, upravljanje vozilom prije stjecanje prava na upravljanje, propisno postavljanje i vidljivost registracijske oznake i drugo.

Sve sudionike u prometu policija dodatno poziva na oprez i poštivanje prometnih propisa, kako svojim neodgovornim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastiti, ali i život ostalih sudionika u prometu. Posebno apeliraju na sve vozače da svojim ponašanjem dodatno ne ugrožavaju najrizičnije skupine u cestovnom prometu - vozače mopeda i motocikla, pješake i vozače bicikla.

Vozači i putnici motocikala i mopeda često i su žrtve drugih nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju njihovu sigurnost, ali i sigurnost svih drugih sudionika u prometu. Međutim, najčešće zbog svog neodgovornog ponašanja i sami sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, gdje u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede.

Savjeti i preporuke za vozače motocikala i mopeda su da stave zaštitnu kacigu i pravilno je zategnu, da poštuju ograničenja dopuštene brzine i da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 18:11