StoryEditorOCM
Splituz sva upozorenja?!

Policajac iz usijanog auta u Splitu izvukao curicu, majka je ‘skoknula minut nešto obavit‘: ‘Začudila me njena reakcija‘

Piše Vladimir Urukalo
19. srpnja 2024. - 18:34

Svakog ljeta preko medija se učestalo apelira na roditelje da pripaze na to da svoju djecu, pogotovo malu, ne ostavljaju u vozilima u kojima pod udarom sunca temperatura često zna biti toliko velika da dovede do smrtnog ishoda i tragedije.

Baš tijekom petka na portalima je osvanula priča iz SAD-a u kojoj žena priča kako se njen suprug ubio pod naletom krivnje nakon što je 2022. godine zaboravio njihovog tada 18-mjesečnog sina u automobilu parkiranom na suncu i otišao u ured.

Otac ostavio bebu u vrućem autu, preminula je. Zatim si je oduzeo život: ‘Nakon smrti sina i supruga, shvatila sam...‘

Nije rijetkost da roditelji pomisle kako djetetu neće biti ništa par minuta u autu dok on ili ona "skokne" nešto srediti u banku, sud ili neku drugu instituciju.

Slična situacija, srećom bez ikakvih ozbiljnih posljedica, zbila se u petak i na parkingu odnosno nogostupu pokraj nove zgrade splitskog Općinskog suda u Splitu.

Kako nam je ispričao 46-godišnji pravosudni policajac Pjero koji je dežurao na ulaznoj porti Županijskog suda, negdje oko podne i pol nazvala ih je Barbara Kraljević, zamjenica splitskog Općinskog državnog odvjetništva čija je sestra Lovorka taman prolazila cestom i u "Renault Cliu" parkiranom "na zvizdanu" vidjela malu djevojčicu kako zbunjeno sjedi.

Policija upozorava roditelje: ‘Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do kobnih posljedica za dijete‘

Sestra je zvala sestru, a ova je alarmirala pravosudne policajce da provjere što se događa.

- Sreća, auto je bilo upaljeno i nije bilo zaključano. Čim smo dobili poziv dotrčao sam do vozila u kojem nije bilo klime nego su radili venitlatori i otvorio vrata. Pogledala me je zbunjeno mala curica, po mojoj procjeni od nekih šest godina, malo se prestrašila kad je mene vidjela onako u uniformi.

Ugasio sam auto i pitao je gdje joj je mama, a ona je u ruci držala mobitel i nazvala je ispred mene. Slušao sam kako joj majka govori da će doći za minut i prekida poziv. Začudija sam se takvoj reakciji, uzeo sam curicu za ruku i rekao joj da ide sa mnom, odveo je do suda, a onda je ispalo da joj je majka išla obaviti nešto na zemljišnik.

Kad ju je vidjela, počela se meni ispričavati, da neće više nikad tako nešto napraviti... Nije mi bilo jasno kako je sve to olako shvatila, pa još je s djetetom, kad sam je doveo, u klimatiziranoj zgradi suda čekala najmanje 45 minuta dok je došla na red na zemljišnik. Ne želim ni zamisliti šta bi bilo da je mala toliko dugo sama bila u vrilom autu - prepričao nam je pribrani pravosudni policajac. 

Kaže kako je sreća da su savjesne zamjenice ODO-a odmah i bez oklijevanja reagirale pozivom i tako spriječile moguću tragediju te da ovo priča samo zato kako bi još jednom upozorio i apelirao na sve roditelje da paze na svoju djecu i ne ostavljaju ih samo u vrućim automobilima jer se nikad ne zna koliko će taj "minut posla" kojeg moraju obaviti uistinu i trajati. A za tragediju ne treba puno...   

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 21:34