StoryEditorOCM
SplitGENI KAMENI

Pogledajte s kim su poznati liječnici KBC-a Split uživali na Thompsonovu koncertu, imamo li već novog ravnatelja?

Piše Mirela Goreta
7. kolovoza 2024. - 15:37

Dok splitski KBC čeka izbor novog ravnatelja nakon što se početkom srpnja s tog mjesta, dvije godine prije isteka mandata, povukao prof. dr. Julije Meštrović i otišao u mirovinu, doc. dr. Mate Petričević, pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju splitske bolnice, ujedno i predsjednik njezina Upravnog vijeća, uživa u društvu ministra zdravstva Vilija Beroša (HDZ).

Dr. Petričević, inače Proložanin, pohvalio se druženjem s ministrom na sinoćnjem velikom koncertu Marka Perkovića Thompsona i prijatelja - Dražena Zečića i Mate Bulića u Imotskom objavivši na svom WhatsApp statusu i zajednički selfie s ministrom u nizu fotografija s prvog povratničkog nastupa popularnog pjevača, nakon poduže stanke zbog sinove bolesti.

U seriju objavljenih foto zapisa s velike glazbene fešte nazvane "Imotski ne zaboravi" dr. Petričević je uvrstio i jedan u društvu doc. dr. Bruna Lukšića, dugogodišnjeg liječnika i pročelnika Zavoda za ortopediju i traumatologiju u splitskom KBC-u, ujedno i sina danas pokojnog Branimira Lukšića (HDZ), nekadašnjeg župana splitsko-dalmatinskog. S njim se pak fotografirao odvojeno.

image

Dr. Mate Petričević i dr. Bruno Lukšić

Mate Petričević

Priroda druženja

U kojoj je mjeri druženje splitskih liječnika s ministrom na glazbenom događanju u Imotskom bilo i poslovne prirode saznat ćemo uskoro, no valja imati na umu kako iznenadan odlazak prof. dr. Meštrovića s čela druge najveće bolnice u Hrvatskoj nije bio njegova otprije planirana odluka nego rezultat višemjesečnog pritiska Upravnog vijeća, koje je postavio ministar Beroš na čelu s dr. Petričevićem.

image

Prof. dr. Julije Meštrović

Vladimir Dugandžić/Cropix

I ptice na grani brujale su u Splitu ono što se govorilo u bolnici - kako su "upravitelji" dojučerašnjem ravnatelju Meštroviću u više navrata blokiralli izbor najbližih suradnika, pokušavalo utjecati na rad Povjerenstva za unutarnji nadzor i mimo svojih ovlasti željelo voditi kadrovsku politiku u KBC-u zbog čega je prof. dr. Meštroviću djelovanje u takvim okolnostima bilo otežano i onemogućeno.

Uvjeti natječaja

Novog KBC-ova ravnatelja, nakon neopozive ostavke dosadašnjeg, imenovat će, na temelju javnog natječaja, Upravno vijeće uz suglasnost ministra.

"Prema odredbi članka 80. stavka 6. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, za ravnatelja zdravstvene ustanove može se imenovati osoba sa završenim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem ili integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem te s najmanje pet godina radnog iskustva u struci koja ispunjava i druge uvjete propisane aktom o osnivanju odnosno statutom. Dodatne uvjete za ravnatelja može svaka zdravstvena ustanova različito propisati statutom", naveli su u Ministarstvu zdravstva.

Mandat ravnatelja traje četiri godine, a po isteku mandata ista osoba može, na temelju natječaja, ponovno biti imenovana za ravnatelja.

image

Ministar Vili Beroš (HDZ) i dr. Mate Petričević

Mate Petričević

Prema Statutu KBC-a Split, uz navedene, kandidat za ravnatelja mora ispunjavati i sljedeće uvjete: da nije u sukobu interesa, odnosno da nema u vlasništvu ili suvlasništvu (da nije osnivač) privatnu zdravstvenu ustanovu ili trgovačko društvo koje obavlja zdravstvenu djelatnost u zdravstvenoj djelatnosti u kojoj je zaposlen odnosno u djelatnosti koja je povezana s poslovima iz djelatnosti u kojoj je zaposlen.

Da nema u pravnoj osobi vlasništvo dionica, vlasnički ulog/udjel ili obveznice odnosno financijski interes u trgovačkim društvima ili drugim pravnim osobama s kojima KBC ima poslovni odnos; da nema financijski ili drugi interes u odlukama tijela KBC-a, kao niti njegov bračni ili izvanbračni drug, dijete ili roditelj; da protiv njega nije doneseno pravomoćno rješenje o provođenju istrage, da ne postoji potvrđena optužnica, da nije donijeta presuda o izdavanju kaznenog naloga, te da nije donijeta presuda; da protiv njega nije pokrenut disciplinski postupak i da nije donesena konačna odluka disciplinskih tijela nadležnih komora, kao i da se od strane KBC-a protiv kandidata ne vodi postupak zbog povrede obveze iz radnog odnosa.

Selfie i natječaj u istom danu

Indikativno ili ne, ali upravo je danas objavljen Natječaj za imenovanje ravnatelja KBC-a split, kojega kao predsjednik Upravnog vijeća bolnice potpisuje dr. Petričević. Rok za podnošenje prijave je 15 dana od dana objave natječaja, a rok za obavještavanje o rezultatima natječaja je 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 12:10