StoryEditorOCM
Splitkrenula kampanja

Podršku Matijeviću dala cijela vrhuška SDP-a; na predstavljanje njegove kandidature u Split stigao i Hajdaš Dončić...

Piše Mario Matana
14. listopada 2024. - 14:05

Krenuo je splitski SDP u kampanju pred lokalne izbore – i službeno je Davor Matijević predstavljen kao gradonačelnički kandidat, i službeno je u ponedjeljak prezentirao neke svoje misli i zamisli kako poboljšati život stanovnika Splita.

Nije to zvučalo loše, dapače. Nije se, naime, Matijević previše ‘itao‘ obećanjima o grandioznim projektima, desetak minuta je posvetio problemu otpada, čistih ulica i Karepovca, priuštivom stanovanju koje je po aktualnim cijenama stambenih kvadrata (odavno) nedostupno prosječnih smrtnicima, domovima za starije ili barem dnevnim boravcima za penšjunate (podsjetio je kako je na Blatinama, kotaru u kojem je šef, doveo sličan projekt do same realizacije, no gradska vlast nije imala sluha za finiširanje), mobilnost osoba s invaliditetom, uredne parkove, prava manjina i mentalno zdravlje mladih...

image
Vojko Bašić/Cropix

Kako je i tijekom proteklih godina Matijević kao gradski vijećnik pokazivao iznimnu aktivnost u gradskom parlamentu, i to često upravo na pitanjima komunale i drugih čisto gradskih tema, a tek ponekad upadao u politiziranje, SDP očigledno nije imao težak izbor koga istaknuti u bitku protiv Ivice Puljka.

Da je tome tako, pokazali su u prostorijama partije na Bačvicama, gdje je podršku Matijeviću u ponedjeljak došao dati i novopečeni predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić. Ne samo on, nego i visoka delegacija sa Sabinom Glasovac, Mišelom Jakšićem, ali i Rankom Ostojićem te SDP-ovim gradonačelnikom Trogira Antom Bilićem, koji nakon kratkih uvodnih riječi nisu željeli govoriti o nekim drugim temama jer, kako je kazao Hajdaš Dončić, ‘ovo je Davorov dan‘.

Svi su dali apsolutnu podršku Matijeviću, koji je, zanimljivo, najavio kampanju od gotovo osam mjeseci bez niskih udaraca. Najavio je i kako će on, ali i SDP, za potrebe kandidature pa i kasnijeg upravljanja gradom poput Splita okupiti najbolje ljude, ne samo članove SDP-a, nego sve koji dijele njihove vrijednosti. Nije do kraja definirao znači li to neku širu (političku) koaliciju, no barem je nominalno ostavio prostor za nestranačke stručnjake...

image
Vojko Bašić/Cropix

A zanimljivo je da je najavio kampanju u kojoj se neće osvrtati na konkurente, jer je upravo u uvodnom govoru nekoliko puta spomenuo glavnom oponenta – Ivicu Puljka. Nije ga besprizorno gadio, u redu, ali ga nije ni hvalio, što bi se reklo u narodu: prozvao ga je zbog otpada, zbog dobivanja izbora na populizmu i prozivkama HDZ-a te betonu i obećanjima, a na koncu je čak konstatirao da su najbolji ljudi u Banovini oni koje je Poljak – naslijedio!

image

Davor Matijević kandidat za gradonačelnika Splita SDP-a

Privatni album

Posebno je iskreno Matijević odgovorio na pitanje novinara koje je s pravom zanimalo hoće li birači biti zbunjeni. Jer očigledno je, ne samo danas, distanciranje splitskog SDP-a i Matijevića od bračnog para Puljak, dok je na nedavnim parlamentarnim izborima upravo SDP pomogao Puljcima da uđu u Sabor... Istina, tada je šef bio Peđa Grbin.

- Stav splitske podružnice je bio jasan. Moj stav u vezi s Ivicom Puljkom je također već neko vrijeme potpuno jasan. Na koncu smo prihvatili odluku koju je donijela središnjica, no moram reći i da diskurs koji sam ja imao kada je ta suradnja u pitanju, to niti jedna druga stranka ne bi tolerirala.

Takva pobuna je bila moguća samo u SDP-u, a da oni prihvate naš stav te da se mi pomirimo s njihovom odlukom i širom slikom, iako na kraju nije dovela do smjene HDZ-a - ukratko je rezimirao gradonačelnički kandidat SDP-a u Splitu donedavnu suradnju partije i stranke Centar na nacionalnom nivou.

image
Vojko Bašić/Cropix
image

Ante Bilić

Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image

Siniša Hajdaš Dončić, Ranko Ostojić i Sabina Glasovac

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 14:18