StoryEditorOCM
Splitivošević likuje

Počelo je; pada prva ilegalna građevina u zaštićenoj splitskoj zoni, vlasnik sam ruši! Doznajemo što se može (g)raditi

Piše split sd
29. kolovoza 2024. - 13:58

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević na svojem profilu na Facebooku objavio je da je počelo uklanjanje "prve od 114 bespravnih građevina na Marjanu".

- Uklanjanje obavlja sam investitor nakon što je Građevinska inspekcija konačno donijela Rješenje o izvršenju rješenja o uklanjanju bespravnog objekta čak sedam godina nakon pravomoćnosti Rješenja o uklanjanju!

Za isto kazneno djelo donesena je i presuda protiv investitora još 2017. godine - šest mjeseci zatvora uvjetno.

Pozdravljamo buđenje Državnog inspektorata na Marjanu i vjerujemo da nas uskoro očekuje još ovakvih slika gdje se bespravna gradnja uklanja iz zaštićenog područja! - napisao je Ivošević.

image

Status Bojana Ivoševića o uklanjanju objekata na Marjanu

Facebook/screenshot

Uklanjanje staklenika koji se nalazi ispod Meštrovićeva šetališta, na privatnom zemljištu većem od 2100 četvornih metara, naišlo je na odobravanje građana koji podržavaju da se počisti nered u park-šumi Marjan. Nadaju se da će ubrzo na red doći i puno veći objekti koji su izgrađeni.

image
Vojko Bašić/Cropix

U jednom komentaru je građanin napisao da bi na mjestu staklenika moglo "osvanuti" privatno parkiralište, ali dogradonačelnik Ivošević je objasnio da to nije moguće jer Zakon o zaštiti prirode to zabranjuje.

Jedino što vlasnik zemlje može je posaditi voće ili povrće, ali samo za privatne svrhe. Ne smije osnivati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG), ali ni graditi, jer se zemljište, prema odredbama Generalnog urbanističkog plana, nalazi na istočnom rubu kupališne zone koja obuhvala plažu Kašjuni i parcele oko nje, sve redom ispod Meštrovićeva šetališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 13:01