StoryEditorOCM
Splitstrava i užas

Počela je sezona povraćanja i uriniranja turista po Splitu: pogledaje kako stanarka Geta šmrkom pere svoj dvor i ulicu

Piše Božidar Lončar
26. travnja 2024. - 21:10

U posjedu smo videosnimki koje nam šalju stanari stare gradske jezgre u kojem se vide grupe turista koje, prema riječima autora videozapisa, "debelo" nakon ponoći konzumiraju alkohol u strogom centru grada, vidno pod utjecajem alkohola urliču i deru se, dok se jedan mladić rukama drži za ulazna vrata dvorišta i povraća. Sve se zbiva u ulici Obrov pored splitske Peškarije i glavne šetnice grada.

image
Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Uz videosnimke, u posjedu smo i fotografija s nadzornih kamera koje, navodno, pokazuju kako se ispod prozora svakih pola sata izmjenjuju mladići, vjerojatno turisti, koji uriniraju i povraćaju nasred javne površine. I tako od ponoći do tri sata ujutro. Ljudima ispod prozora.

- Prala sam rigotinu koja je ostala iza njih. Ovo nije problem policije ni komunalnih redara kojima svaki put prijavljujem. Problem je onoga tko je dozvolio da u stambenoj zoni u centru grada klubovi mogu raditi do četiri sata ujutro. Pitanje treba biti upućeno nadležnima koji su ovo dozvolili. Svakih osam mjeseci problem se opet javlja i tako svaku noć. Pošaljite ovo Gradskom vijeću – rekla nam je Getanka koja je snimila sebe kako u kasnim noćnim satima šmrkom pere ulicu od mirisa za koji kaže da ne može spavati.

Da podsjetimo, na današnjem Gradskom vijeću posljednja točka dnevnog reda je ”Prijedlog odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području Grada Splita” prema kojoj je omogućeno restoranima i barovima od 1. svibnja do 30. rujna u staroj gradskoj jezgri rad do ponoći dok bi se isključivo restoranima (ne fast foodovima, pizzerijama i slastičarnicama) omogućio rad do 1 ujutro isključivo u zatvorenom prostoru ugostiteljskog objekta.

image

Ispijanje alkohola i dernjava u vidno alkoholiziranom stanju

Screenshot/Čitatelj

Restorani i barovi na Trumbićevoj obali, Trgu doktora Franje Tuđmana, Trgu Republike, Obali Hrvatskog narodnog preporoda i Obali Lazareta u istom periodu mogu raditi do 1 ujutro, a petkom, subotom i dan uoči blagdana do 2 ujutro. Barovi u zatvorenim prostorima s uvjetima za rad mogu raditi do 6 ujutro.

Gradonačelnik Ivica Puljak je istaknuo kako donešenjem Odluke se želi postići bolji balans između života građana i potreba turizma, prenio je Grad Split na Facebooku. Ugostitelji su tražili i dobili sat duže, sada možemo očekivati da svi barovi postanu restorani, mišljenja je politički aktivna Getanka dok njeni susjedi pozivaju na konkretne akcije i javno iskazivanje svojih stavova.

Getanka je dodala kako je policija stigla oko 2.30 ujutro, upozorila i rastjerala ih, ali to nije spriječilo nove skupine da dolaze sve do četiri sata ujutro oko noćnog kluba (305 A.D., op.a.) i Marmontove ulice.

- Ovo je istina u turizmu grada Splita. Ljestvica je spuštena najniže zbog pub crawla i sličnih. Ovo je grad koji nimalo ne brine o svojim stanarima koji čine grad lijepim i poštovanim. Turisti ne znaju da je ovdje Dioklecijanova palača, ali znaju gdje mogu piti dok se ne osvijeste. Znaju i da mogu urlati, povraćati, pišati gdje im se prohtije, znaju da nama mogu psovati bez posljedica – napisala je stanarka na Facebooku.

Komunalno redarstvo radi do 22 sata te reagiraju u bezopasnijim situacijama poput ispijanja alkohola u staroj gradskoj jezgri, kažu nam izvori iz Banovine i dodaju kako je remećenje javnog reda i mira u ovlasti policije.

Da podsjetimo, Grad Split je angažirao zaštitarsku tvrtku "007 Miletić" koja će za 95.000 eura s PDV-om obavljati zaštitarske usluge obilaženja A zone i održavanja javnog reda i mira od 22 sata do četiri sata ujutro, ili po potrebi, dok je predviđena količina sati zaštitarskih usluga za razdoblje od devet mjeseci od potpisivanja ugovora, pisao je kolega Sandi Vidulić 12. travnja u članku "Banovina odabrala zaštitare koji će noću po centru Splita loviti razularene turiste. Imat će poprilično odriješene ruke".

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske su nam odgovorili kako je situacija riješena bez potrebe za policijskom intervencijom.

- Prije dolaska policijskih službenika, a nakon što su osobe upozorene da je glazba preglasna, isti su se utišali i dolaskom policije nije bilo nikakvog narušavanja javnog reda i mira - kazali su iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. srpanj 2024 01:33