StoryEditorOCM
SplitNema ni interneta

Pacijenti se žale što moraju plaćati najam televizora u KBC-u Split. Privatnik: ‘Nitko ih ne tjera! I nema jeftinije‘

Piše Mia Uzinić
5. listopada 2024. - 19:13

Javila nam se čitateljica koja je šokirana činjenicom da jedino splitska bolnica još uvijek nema dostupne televizore u bolničkim sobama.

– Zar to ne bi trebao biti standard u 21. stoljeću? Moramo plaćati gledanje televizije kao da se radi o nekom luksuzu. U svim ostalim bolnicama u Hrvatskoj u kojima sam boravila televizor je bio u sobi, nismo ga trebali plaćati. U Splitu ga nema, kako sam doznala, imaju ga samo pacijenti na Onkologiji. Osim što nema televizije, nema ni dostupnog interneta pa ste zapravo, osim ako nemate neograničenu tarifu dogovorenu s vašim pružateljem mobilnih usluga, osuđeni gledati u zid. Sada zamislite ako, ne daj Bože, morate nekoliko tjedana biti u bolnici – govori naša čitateljica.

U splitskom KBC-u pacijenti dnevni najam televizora plaćaju tri eura po danu po sobi, a ako ga unajme na tjedan dana, cijena je 18 eura. Ovakva praksa godinama se provodi u KBC-u, a iz splitske bolnice su nam potvrdili da s privatnom tvrtkom za najam imaju sklopljen ugovor do 31. prosinca ove godine. 

Kazali su i da pružatelj usluga na mjesečnoj bazi redovito plaća naknadu splitskom KBC-u. Neslužbeno doznajemo da im je u planu do kraja godine osigurati televizore pacijentima. U splitskoj bolnici još uvijek ne postoji WiFi koji pacijenti mogu koristiti.

– Već su u tijeku infrastrukturni radovi na Firulama i Križinama koji će, u dogledno vrijeme, omogućiti korištenje bežičnog interneta – potvrdili su nam iz KBC-a. 

image
Jakov Prkić/Cropix

Doznali smo da uslugu najma televizora pacijentima nudi obrt "Joker", čiji je vlasnik Joško Petrić. Istaknuo je da ne vidi problem u svom poslovanju i da je ovo uobičajena praksa u svim europskim gradovima. 

– Mi smo jedini način da pacijenti uopće imaju dostupne televizore, a cijena ne može biti niža od trenutne. Ako ih je nekoliko u sobi, trošak podijele između sebe, a u slučaju da znamo za neki socijalni slučaj, ne naplatimo uslugu. Ovo je uobičajena praksa svugdje u svijetu, nitko vas ne prisiljava unajmiti televiziju. Ako je netko želi unajmiti, unajmit će je, a ako ne želi – neće.

Može li bolje od toga? Svi imaju mogućnost izbora. Da nema nas, pacijenti ne bi uopće imali televiziju, besplatno je jednostavno ne mogu imati jer nema novca za takvo što – kazao je, a na pitanje koliko godina surađuje sa splitskim KBC-om, nije nam želio odgovoriti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 19:14