StoryEditorOCM
Splittrag divljaštva

Opet vandalizam na jednoj od najljepših splitskih lokacija; osvanule škrabotine na vrijednoj baštini, pogledajte sramotu

Piše Petar Čikeš
22. srpnja 2024. - 16:55

Nepoznati počinitelji ostavili su, još jednom, trag svog divljaštva na sustipanskom glorijetu. Umjesto da predivni splitski park ostave onakvim kakvog su ga i zatekli, pojedinci s vremena na vrijeme nagrđuju njegov najprepoznatljiviji simbol.

Klasicistički paviljon (ili glorijet) iz 1822. godine predstavlja jedini ostatak starog splitskog groblja na Sustipanu. Omiljen je među posjetiteljima parka, a mladenci često poziraju fotografima pred njim.

image

Najnovija devastacija glorijeta na Sustipanu

Privatni album

Ipak, spomenici znaju postati žrtve vlastite popularnosti. Tako se dogodi da anonimni grafiteri (koji će, za nadati je se, biti identificirani i sanckionirani) žele svojim potpisom ostaviti traga baš na najprepoznatljivijim mjestima kako bi svoju "umjetnost" predstavili što široj publici.

Zadnja nakazna intervencija na gorijetu dogodila se prošlog mjeseca kada je glorijet osvanuo prekriven škrabotinama. Tada su iz Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan rekli da će zbog ovakvih incidenta na cijelo područje Sustipana i Zvončaca postaviti videonadzor. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Nažalost, grafitni nasrtaji na glorijet događali su se i ranije, a teško da će ovo biti i posljednji put da glorijet postaje žrtvom vandala. Prije dvije godine naš novinar je zabilježio u ranim jutarnjim satima stanje u kojem je pronašao glorijet. 

- Jutros smo stigli neposredno prije nego će biti pokupljeno smeće koje su preko noći ostavili bezobzirni posjetitelji koji tu dolaze piti, partijati...

No, ostatke hrane, boce i limenke, kesice... lako je pokupiti, ali glorijet je istodobno nagrđen i napadima "inspiracije" grafitera, pri čemu ne mislimo na one koji se bave grafitima kao umjetnošću. Jednako kao prije deset godina, kad su se na njemu našli nasprejani izrazi obožavanja prema Siniši Vuci i naopaki križevi – napisao je tada. 

Nasprejani izrazi obožavanja prema Siniši Vuci i naopaki križevi bili su "ures" glorijeta prije sada već 12 godina. Nažalost, predviđanje našeg novinara iz istog teksta se obistinilo. Glorijet je ispjeskaren i obnovljen, ali samo do iduće prilike. U međuvremenu je i u lipnju ove godine došlo do sprejanja spomenika. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 20:41