StoryEditorOCM
SplitTRI MUKOTRPNA DANA

Oni su tihi heroji ovogodišnje ‘Ultre‘; 36 sati stoje na nogama i kontroliraju partijanere: ‘Pokušavaju nas potkupiti!‘

Piše Frano Kiso
15. srpnja 2024. - 15:28

Kako bi se osjećali da morate usred srpnja i ekstremno visokih temperatura tri dana stajati po 12 sati na nogama i pod budnim okom držati stotine tisuća partijanera koji se slijevaju prema glazbenom događaju godine? Vjerojatno vam se ‘zamantalo‘ i od same pomisli na takav posao, no upravo je to realnost stotina redara i čuvara reda na ovogodišnjoj Ultri.

Na sebe su navukli narančaste prsluke i potpuno okružili festivalsku površinu oko Parka mladeži, a slobodni koridori, ulazi, prilazi i sve ono što ne pokriva fiksna ograda, sasvim je sigurno pod njihovom kontrolom. 

- Problem nisu partijaneri, nego ovi što misle da su važni i uvjereni su da sve mogu kupiti novce - veli nam Boris Babić koji i treći dan čuva red na prilazu za automobile, a upravo na tom dijelu mnogi pokušavaju pregovorima ili mitom ući u stadion. Međutim, naš sugovornik ima jasno definiran popis registracijskih oznaka vozila koje propušta, a ostali - auf wiedersehen!

image

Redar Boris Babić

Frano Kiso

- Mi smo nepotkupljivi, a vrijeme dobro prođe uz kvalitetnu ekipu i vrhunsku logistiku. Svatko zna svoj posao pa je lakše odraditi svoj dio zadatka - tvrdi Boris uz šaljivu napomenu da mu duge noći olakšava "uživanje u europskoj kulturi".

Umorne noge

Čini se da je najteže čuvarima reda na glavnom ulazu gdje se čekiraju sve pridošlice i često se može vidjeti kako s njima ulaze u prepirke zbog nedozvoljenih predmeta. Međutim, popis zabranjenih predmeta se strogo poštuje i upaljači, žvake, boce i čokoladice iz sekunde u sekundu pune kante za smeće. 

image

Redari na Ultri

Joško Šupić/Cropix

- Imali smo problema i s maloljetnicima. Pitaj Boga di su kupili karte, lažu da ih roditelji čekaju unutra, pokušavaju trčeći ući ili se penju preko ograde. Ma, svega se nagledamo! - pojadao nam se mladi redar dok je njegov kolega pripomenuo da im ne bi škodila kakva stolica. 

Priznali su nam da ih poprilično bole noge nakon svih tih silnih sati stajanja i vidi se da je mnogima prijeko potreban odmor nakon tri dana party ludovanja i nepreglednih kolona posjetitelja koje su pažljivo nadgledali, kontrolirali i usmjeravali. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:36